söndag, september 11, 2011

En annan sorts hotbild

Har du en modern mobil, en sådan med alla möjligheter till alla appar, en liten maskin som i princip klarar allt utom att plocka ur diskmaskinen och bädda sängen?
Det har inte jag. Och det är tur.

Ett alldeles nytt hot mot min sinnesfrid har nämligen synts vid horisonten. Det är en uppenbar tidstjuv, en sömnförstörare, en stressfaktor – ja ni hör: hotbilden är entydig (och den har absolut ingenting med dagens datum att göra).
Word Feud är namnet, och jag omges av folk som fastnat. Word Feud tycks nämligen övergå i missbruk inom loppet av några timmar, åtminstone om man är det allra minsta road av att leka med bokstäver.

Själv har jag haft långa perioder av frenetiskt alfapetande, ibland varierat med Scrabble, som är den engelskspråkiga varianten. Vilken lyckokänsla som uppstår när man tack vare en äkta snilleblixt kan lägga ut bara ett par brickor och få till läsbara ord på alla ledder, gärna med några riktiga högpoängsbokstäver inblandade! Vilka diskussioner som kan uppstå när någon av de där konstruktionerna ifrågasätts! ”Gulhare” var ett sådant ord, det kom väl till i påsktider. Kan i dag inte minnas om det blev godkänt …

En annan farlig variant för bokstavslekare heter Boggles. En kub med tärningar, bokstäver på alla tärningssidor. Kuben skakas, tärningarna faller på plats – nu är det bara att skapa ord, ju fler och ju längre desto bättre. Timmarna går fort, adrenalinhalten blir garanterat hög.
”Nian” i Svenska Dagbladet är en annan (o)vana som fastnar. Tävla mot datorn som fått ihop x ord för betyget G, y för VG och z för MVG. Och hur många ord som motsvarar minimikravet på att omfatta fyra av de nio bokstäverna kan det finnas (centrumbokstaven måste ingå i alla)?
Fowl Words, som går på tid, ägnade jag alldeles för många datortimmar åt innan jag spelat det så mycket att det inte längre var gratis.

Alfapet kommer aldrig att falla i glömska. Spelet finns ju också förevigat i långfilmsbranschen – i ”Flickan som visste för mycket” sitter en liten vithårig dam och gläds över att ÄNTLIGEN kunna lägga ”motherfucker” i det gröna rutmönstret. En härlig scen för oss likasinnade.
Boggles har aldrig varit lika känt eller spritt, såvitt jag förstår, men potentialen finns där, omodernt kan det aldrig bli.
Tidningens ”Nian” har funnits länge, är idag förmodligen omöjlig att avskaffa. Och då har jag ändå inte ens med en stavelse berört en endaste vanlig korsordsvariant, vilket väl rimligen är den i särklass mest spridda formen för att leka med ord.

Nu är det alltså Word Feud som är på väg att inta världen.
Jag hukar. Och klamrar mig fast vid min (urmodiga) telefon som inte klarar av den sortens aktiviteter.
Jo, jag VET att det finns så att man kan spela det på en alldeles vanlig dator också … men jag försöker åtminstone tills vidare låtsas att jag ingenting hört om den saken …

Copyright Klimakteriehäxan

PS Undrar du kanske varför jag inte länkar till en endaste nätsite för Word Feud? Ren och skär barmhärtighet, ingenting annat! DS

UPPDATERING: Stor artikel om fenomenet i tisdagens DN! Och vi som fastnar (alltför) lätt, vi är inte ensamma - läs här!

11 kommentarer:

 1. Anonym12:16 em

  Bokstäver, ord och språk. Vilken oändlighet av kombinationer. Vilken fröjd! Och bra för hjärnan oxå :o)

  Tack för "barmhärtigheten" - det är ju inte BARA 9/11 - det finns ju många fler oerhörda situationer man minns samtidigt, även om dom inte är lika aktuella just IDAG.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Anonym2:28 em

  Man sörjer ibland i tystnad. Fast kanske inte i USA......

  Lenas syster

  SvaraRadera
 3. Jag kan rekommendera en smarphone, inte för att den kan allt, men om man somnar på den får man inte lika hemska stickmärken som om man gör det med en penna!!!
  Dessutom har dom numera inbyggd GPS, så man behöver inte veta att myrstackarna byggs på södersidan av träden. Varför är det förresten så synd om myrorna och deras hus?

  SvaraRadera
 4. Boggles är jättekul!
  Tycker jag.
  Resten av familjen är inte lika roade.

  Jag undrar varför ... ;-)

  SvaraRadera
 5. Kulsprutan - man får försvara sig med det där att det är bra för hjärnan ...
  Lenas syster - olika får det väl också vara?!
  Lasse - man kan väl ha en smartphone som väckarklocka dessutom?
  Cecilia - visst är det kul! Men så sant som du skriver: det är inget alla gillar.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte lyckats köpa den appen med Word feud, men jag ska göra det!

  MEN - jag tänker aldrig bli en sån som tar upp mobilen i varje liten liten väntestund på kören t.ex. Jag blir lite beklämd av alla yngre som prioriterar sin mobil framför verkliga livet.

  SvaraRadera
 7. Deet räcker med patienserna på min dator för att tiden bara ska försvinna. Här behövs inga nya spel. Fast jag måste kanske kika in och se vad det där Word Feud är för något - så att jag åtminstone hänger med i snacket om det skulle komma upp.

  Korsord är en passion som MM mest står för, men som jag delar när jag inte har annat att göra. Annars räcker det med vanliga böcker för att hushållet och andra livsviktiga saker ska bli gravt åsidosatta...

  Bloggblad: Jag sörjer när jag ser unga mammor kommunicera med sin mobil i stället för med sina barn!

  SvaraRadera
 8. ingen jul utan gammeldags Alfapet

  SvaraRadera
 9. Anonym1:46 em

  WOW - DIDN´T I GET YOUR MESSAGE WRONG,
  jag trodde den rena och rosa barmhärtigheten gällde World Center och inte Word feud. Så fel man kan ha.

  Snabbläsning, feta fingrar och hjärnan på en annan planet etc

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 10. osCar3:25 em

  Ordbox heter den svenska versionen av Boggle. TyTyvärr så tillverkas det inte längre.

  SvaraRadera
 11. Bloggblad - den där appen lär till råga på allt vara gratis ...
  Musikanta - jag vet: Spindelharpan, Kungen .... tidstjuvar!
  Hannele - en sån bra tradition!
  Kulsprutan - min varning gäller hur som helst fortfarande!
  OsCar - har nog aldrig sett det på svenska. Synd att det inte finns mer!

  SvaraRadera