torsdag, november 17, 2011

Designerkaos

I dag släppte H&M sin kollektion från Versace. Det har ju blivit lite tradition det där, att Den Stora Klädkedjan lierar sig med ett Ännu Större Designernamn och erbjuder kunderna plagg och accessoarer med en etikett i, en etikett som – om den satt i modehusets normala utbud – skulle betinga ett alldeles skyhögt pris.
Om jag var där? Nej, men jag hade spanare på plats. Så jag vet vad jag gick miste om, eller slapp, det kan man välja mellan.

Klockan 10 öppnades affären (och näthandeln för Versace också). Kön var maffig. Men när dörrarna slogs upp var det minsann inte bara att knalla in och shoppa loss. Nej, de köpsugna slussades till ett annat ställe, utanför butiken, där man tillhandahöll speciella armband. Med ett sådant runt handleden fick man en entrétid sig tilldelad – min väninna fick sitt strax efter 10. Och var välkommen in klockan 12.35!

Det visade sig att andra hade haft bättre koll och suttit eller legat i kö sedan fyra i morse för att vara säker på att komma in bland de allra första.
När min kompis sedan inställde sig slussades hon in exakt på utsatt klockslag. Då hade hon tio minuter, varken mer eller mindre, på sig att plocka ihop de saker hon ville ha. Men det fanns fler restriktioner: varje kund fick bara köpa ett exemplar av en vara. Omöjligt att ta två olika storlekar, det gällde att satsa rätt direkt. Någon tid att prova fanns naturligtvis inte.
När hopsamlingsminuterna var över sopades kunderna ut igen, och då blev det ny kö till kassan. Allt under överinseende av extra många vakter och mängder av säljare.

Liknande upphetsning rapporteras från H&M-butiker runt om i världen. På något ställe påstås alla Versace-prylarna ha tagit slut på en endaste liten halvtimme. Nätshopparna klickade fingrarna blodiga utan att komma in i "köp"-läge, trafiken till sajten var enorm. Det var "must have"-panik, helt enkelt!

Nu kan ni antagligen gissa att i valet mellan ”gå miste om” eller ”slippa” tar jag det senare. Avskyr att köa, avskyr att armbåga mig fram i en affär – och dessutom är jag rätt säker på att Donatella V inte haft mig i tankarna när hon tagit fram den där budgetkollektionen. Vi som knappt minns hur det kändes när 38 var en bra storlek, vi hade sannolikt inte haft mycket att hämta även om vi stått allra främst i ledet när insläppet började.

Och de som tänkt sig att lägga upp ett litet lager för att så småningom göra sig en hacka på Tradera, de blev kanske också besvikna. Fast frågan är om det inte kommer en och annan retur indroppande ändå? Det gjorde det i alla fall både när Madonna och Stella McCartney hade lånat ut sina namn till H&M.

Själv är jag fortsatt lycklig över mina Jimmy Choo-skor (gästdesigner hösten 2009). Halva reapriset. Och de är fortfarande fantastiska, både att se på och att gå i.
Så vem vet! Du som är lagd åt Versace-hållet kan ha tur om några veckor! Håll ut – och trösta dig med att du slapp dagens designerkaos!

UPPDATERAT: Nyfiken som jag är hoppade jag av bussen på hemvägen, så här ett drygt dygn senare. Visst fanns det Versace kvar - ganska mycket, dessutom. Klänningar, byxor, väskor, smycken, allt möjligt. Och ingenting, absolut ingenting ville jag ha ... Men jag visste det redan innan: Donatella och jag har inte samma smak. Och smak ska man ju som bekant inte diskutera.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym2:17 em

  H&M + designers - det börjar kännas löjligt bannemej.
  Men för allan del- man väljer ju själv om man vill ödsla energi på sånt här ´hype´.

  Fast grattis till PR-involverade som manipulerar "flocken" (´peuble´ är väl inte PC?) så lätt.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Hannele - de är ett fynd och fullständigt älskansvärda!
  Kulsprutan - den här kollektionen var nog den mest hypade HM haft. Andra, tidigare, har varit betydligt mer bärbara. Men som jag skrivit i min lilla uppdatering: det är ju en smaksak, och f ö tycker jag det är jättebra att jag nöjer mig med att titta utan att köpa ...

  SvaraRadera
 3. Madonna-kollektionen på sin tid var en stor flop. Det handlade inte returer utan om en kollektion som inte sålde. Man kunde köpa de illa designade syntetplaggen för några tior efter några månader. H&M har nog skärpt till sig efter det, satsar på riktiga designers.
  Jag ska ta mig en titt i Skärholmen jag, förvånar mig inte om det hänger kvar några plagg! Förorten är inte lika på!

  SvaraRadera
 4. Annaa M - du har fullständigt rätt om Madonna. Fast jag misstänker att de som ändå köpte, för att senare tjäna en slant, faktiskt fick gå tillbaka med plaggen - de var faktiskt inte kul alls!
  Undrar om du hittade nåt Versace-iskt som lockade dej?

  SvaraRadera