onsdag, november 02, 2011

Somligt är ofattbart

Nog för att världen är full av märkligheter som man aldrig kan begripa. Men alla har man väl knappast stött på, kanske inte ens de flesta hinns med på en livstid.
Hur som helst dyker det hela tiden upp nya.

Det handlar om saker som händer rakt framför mina ögon, men som jag ändå inte kan förstå. Ta det där mysteriet med den långa duken i mangeln, den som går in mellan valsarna liggandes ovanpå den något kortare mangelduken – men som sedan kommer ut på undersidan. Jag har ägnat mycken tid och hjärnmöda åt att fatta hur detta trolleritrick går till. Folk i min närhet fnyser och förstår inte att jag inte förstår.

Nu har jag en ny sådan där förtretlig sak som upptar mina hjärnceller.
Jag är en helfrälst användare av eltandborste. Kan inte förstå hur någon ens överväger något annat alternativ, inte sedan första mötet, det som fick mig att för ett ögonblick tro att jag begåvats med nya gaddar: släta, blanka.

Den där tandborsten är uppladdningsbar. En laddare medföljer. Man sätter apparaten på en pigg på laddaren och sedan är det bara att borsta igen.
Så långt är allt gott och väl.
Men nu kommer vi till det märkliga. Trots att jag har tandborsten stående upprätt när den inte används, trots att jag tvättar händerna, trots att jag sköljer borsten under kranen – så samlas smuts INUTI det där laddningshålet. Själva laddaren är ren.

Hur kommer det dit, det är det jag undrar? Visst, trycksvärta från morgontidningen kan säkert finnas på fingrarna när jag kommer till badrummet och sätter igång med toalettbestyren. Men jag tvättar ju, som sagt, händerna! Var kommer den där smutsen ifrån? Och, märkligast av allt, hur vandrar den upp i det där tomrummet?
Numera har jag alltså ett extra pyssel innan jag kan möta världen. Jag ska inte bara borsta tänderna, jag ska också topsa tandborsten. Utan att begripa varför. Ofattbart.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Anonym10:46 em

  så skönt att veta att inte bara jag berikar min hjärna med samma tankar!

  SvaraRadera
 2. Här har du en till som funderar över detta. Jag brukar "topsa" min ren. Kanske man kan skicka in DNA till SKL och få reda på vem den skyldige är?

  SvaraRadera
 3. Oj, så skönt att veta att man inte är ensam om problemet! Förstår inte hur det hela kan händaoch inte förstår jag det där med mangeln heller. Men kanske man inte behöver förstå....?

  SvaraRadera
 4. Men TACK - jag är inte ensam!!!! det trodde jag nästan!

  SvaraRadera
 5. Anonym12:17 em

  Förläng mangelduken så löser det sig.

  SvaraRadera
 6. Käre anonyme gäst! Ska jag alltså först ut och försöka hitta rätt tyg till mangelduk ... sen försöka sy ihop min bit med den befintliga ... vilket rekommenderar du: att jag tar symaskinen till tvättstugan eller mangeln till lägenheten? (Jo, mangelduken går förmodligen att ta loss, men jag utgår från att jag aldrig skulle få fast den igen.) Nä du, nåt bättre får du allt komma på. Tills vidare får jag plocka ut mina manglade saker underifrån. Utan att fatta varför, för där hade du ju ingen bra och pedagogiskt lättbegriplig förklaring?

  SvaraRadera
 7. Anonym7:26 em

  Silvertejp går nog bra.

  SvaraRadera
 8. Två olika mangelhändelser: du manglar några handdukar inuti mangelduken (ingenting sticker fram) resp du manglar en lång duk som sticker fram.

  I det första fallet kommer mangelduken ut under handdukarna. Precis som det "ska".

  I det andra fallet kommer duken ut under mangelduken. Som du tycker är konstigt.

  Men det är ju bara det att duken tagit mangeldukens plats och mangelduken taigt handdukarnas plats.

  Sticker handdukarna ut lite lite så kan två saker hända.
  Antingen lyckas du stanna mangeln så att både handduken och mangelduken är lös och kan dras fram. Då hamnar mangelduken underst.
  Eller så stannar du mangeln när handduken är lös men mangeldukens ände är på baksidan och då hamnar den ovanpå handdukarna.

  Nånstans i det träsket har du lösningne.

  SvaraRadera
 9. Tack Cecilia, det var verkligen ett ambitiöst försök till pedagogisk förklaring! Ska grunna på saken ... :-D

  SvaraRadera
 10. Anonym9:53 fm

  Prova att torka av tandborsten varje gång du har borstat tänderna. Det försvinner inte helt men det minskar rejält. Det är små mängder vatten blandat med tandkräm som rinner ner och bildar "gäggan". Tror jag.

  SvaraRadera