torsdag, november 07, 2013

CITAT om våld i tv-soffan

"En sak har jag märkt. När jag var yngre var det lätt att låta den obekymrade attityden till fiktivt våld spilla över på verkligt våld. Jag kunde läsa om ett hiskligt våldsbrott i tidningen, med samma sorglösa ögon som jag läste om ett maffiakrig i en roman. Det är omöjligt numera. Nu spiller tvärtom fasan som jag känner inför ­riktigt våld, över på det påhittade våldet. Jag tittar bort när de skjuter i tv:n." 

-Johan Hakelius skriver krönika i Aftonbladet om övermättnad på fiktivt våld. Vi är många som precis som han blivit betydligt känsligare mer åren. Och han har hittat förklaringen: För hundra år sedan var medelåldern i Sverige strax under 30. Nu är den strax över 40. Befolkningen blir kanske inte alls blödigare. Bara i genomsnitt äldre.

3 kommentarer:

 1. jag har väl aldrig kunnat det

  SvaraRadera
 2. Jag har def. blivit mycket känsligare med åren, anser att jag sett så mycket skit IRL att jag gärna väljer bort det fiktiva våldet. Exempelvis valde jag bort Homeland efter bara ett litet smakprov ...

  SvaraRadera
 3. Anonym10:55 fm

  Jag tycker heller inte att jag vill se fiktivt våld längre - det kan ibland vara svårt att se dagens nyheter på TV utan att rysa av obehag.

  Kulsprutan

  SvaraRadera