måndag, november 25, 2013

UPPHITTAT: En släkttavla

Den stod inklämd bakom pianot, dammig, med avskavd ram.
Men i samma sekund som jag såg den visste jag med säkerhet, trots att jag inte kände igen den: den där bilden har min farfar målat! Och jo, mycket riktigt, längst nere i vänstra hörnet står det, väldigt diskret: N.B. Vilket betyder Natanael Bergvall.

Någon ”riktig” konstnär var han inte min farfar, sjökaptenen, som dog innan jag var sju år. Och ändå var jag så säker när den lilla tavlan dök upp. Dessutom kunde jag ögonblickligen se var han hämtat motivet. Han har suttit på ena sidan av vår badvik och målat utsikten, inklusive den lilla röda stugan som användes i samband med att farmor tvättade mattor i sjön, det kommer jag konstigt nog också ihåg. Stugan är sedan länge försvunnen, växtligheten är förstås annorlunda, precis som det mesta där i Barndomslandet,  men det råder inga tvivel.

Nu ska min ”släkttavla” få en ny ram. Och jag tänker, när det våras och skrymslen och vrår i gamla uthus blir trevligare att gå in i, minsann leta efter fler konstverk. Farfar har ju självklart inte målat bara en endaste gång – det tycker jag dessutom att penselföringen bevisar.

Varför hängde den inte på en vägg i stället för att stå gömd och glömd på golvet bakom pianot? Inte en aning. Och ingen finns att fråga. Men det känns trevligt att ha fått en konstnär i familjen!
Dessutom passar mitt fynd som hand i handske när tisdagstemat denna vecka är just UPPHITTAT.
Klicka på länken för fler fynd!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Jag som inte har den minsta utbildning vad gäller konst och konsthistoria, tycker att den är fin.
  För mig är historien bakom, och personen som målat viktigare i såna här släktfall. Min pappa målade en del, och de flesta har brorsan och jag upphängda. Att minnas när han stod och målade och hur det luktade, är för mig större än ett känt namn. Speciellt om det är konst jag inte förstår. (Och det säger jag inte bara för att jag inte har råd att köpa dyr konst!)

  SvaraRadera
 2. En helt underbar tavla. Förstår att du blev glad när du hittade den.

  Jag har också en "släkttavla". Det är min farmors morbror som målat den. Det är en väldigt naivistiskt målad tavla med Uppsala slott som motiv. Och jag älskar den.

  Pappa har målat mycket men av någon anledning fick han hybris och blev missnöjd med allt och gjorde sig av med det. Så det finns ingenting sådant kvar. Däremot har pappa broderat i nästan hela sitt vuxna liv och sådana tavlor har vi gott om.

  SvaraRadera
 3. Anonym11:29 fm

  Vilken WOW-upplevelse och vilket fint minne med släktklenod inkluderad.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Det var ett riktigt fynd du hittade och ett fantastiskt minne av din farfar. Och vilken härlig badvik ni har!!!

  SvaraRadera
 5. Grattis till ett fynd som värmer i hjärtat! Den söta tavlan hänger du väl upp på en plats där du kan se den ofta!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Det er alltid morsomt å finne ting man ikke venter og som man "kjenner" at dette vet jeg hvem som har laget.
  Koselig å henge på veggen etter ny ramme.
  Ha en fin kveld.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2013/11/26/funnet/

  SvaraRadera
 7. Underbart minne och vilket värde för dej;-)fin målning.
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 8. Vilket underbart fynd du gjort! Så kul att hitta din farfars tavla. Fin är den också! Hoppas verkligen du hittar fler av hans verk :)

  SvaraRadera
 9. Vad roligt !! Tänk att finna ett sådant fynd och där samtidigt gamla minnen dyker upp. Hoppas verkligen att du hittar fler verk som din farfar målat. Den här är ju riktigt vacker. Hoppas fler klickar på den till fullskärm. Då gör den sig bäst.

  SvaraRadera
 10. Vilket glatt överraskande fynd du hittade - förstår att det måste kännas jätteroligt :)
  Fin är den ju också!

  SvaraRadera
 11. Anonym11:57 em

  Nämen så kul att göra ett sådant fynd, sånt är alltid skoj. Lycka till med inramning och jag hoppas du får njuta ordentlig av tavlan när den sitter uppe.

  Har förresten varit seg med att skylta på söndagar, ska försöka bättra mig ;0)

  SvaraRadera