lördag, november 23, 2013

Tack, men nej tack!

Bara en månad kvar ...
Det är faktiskt bara en månad kvar till jul. Lussebullarna har funnits länge i bröddisken redan, julstjärnor till extrapris också, och smålampor och glitter ser man överallt.
Dags alltså att verkligen börja planera julklappsinköpen.

För den som känner sig idéfattig och behöver hjälp gör Handelns Utredningsinstitut (HUI) en insats varje år genom att utse Årets Julklapp. Och i år heter vinnaren RÅSAFTCENTRIFUG, det kungjordes i veckan. En sådan maskin får man, beroende på märke och modell, för en dryg femhundring eller några tusenlappar. Med köpet följer chansen att dricka färsk morotsjuice till frukost hemma vid köksbordet. Naturligtvis är det ljuvligt, för den som inget hellre vill. Säkert nyttigt också.

Men vad får man mer? Jo ännu trängre i skåpen. Där står nog fortfarande bakmaskinen, den som utsågs till Årets julklapp allra första gången, 1988. Kanske har den samlat lite damm? Själv hade jag aldrig någon, men hörde i bekantskapskretsen att man snart tröttnade på de där bröden, hur mycket man än varierade mjölsorterna och kryddningen. I mitt skåp står i stället glassmaskinen som ett ständigt dåligt samvete ...

Sällan har jag för min del satt upp Årets julklapp på min önskelista.  Fast det är klart, 1999 satsade HUI rätt. Det året utsågs Boken till tidens bästa val. Och det var absolut ett bra resultat som motsvarade såväl mina som HUI:s krav på en bra julgåva:
• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
• Produkten ska representera den tid vi lever i 

Råsaftcentrifugen må vara glödhet, trendriktig och hälsobefrämjande, men snälla Tomten, kom inte till mig med en sådan. För då måste jag säga ”tack, men nej tack!”. 
Däremot ska jag, utan att blanda in Tomten det allra minsta, i dag åka och köpa en annan nyttig maskin: en ny dammsugare. Den har aldrig korats till Årets julklapp. Chansen att den ska bli det någon gång i framtiden betraktar jag som liten.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Mother of three5:05 em

  Avstår också.

  SvaraRadera
 2. jag har sån där citron(?)press av äkta plast för typ 10 kronor.

  P.S.
  Min mammas man köpte en ny dammsugare till henne som julklapp på deras första jul tillsammans. Nu har dom varit gifta snart typ tre decennier :)

  SvaraRadera
 3. Hannele - du har en juicepress, jag har en likadan. Men den biter inte på morötter eller selleri!
  Hoppas din mamma fått en ny dammsugare sen dess ...

  SvaraRadera
 4. Morotsjuice köper jag färdig, är inte någon storkonsumenter, av något. Vi kämpar och försöker äta upp det vi köper, inte slänga mat. Ibland blir det smoothie.

  (jag har inte koll på min mors dammsugare, fast vi bor på samma ö :)

  SvaraRadera
 5. Anonym1:17 em

  En bok är sällan fel, ytterligare en köksmaskin behöver jag inte, tack.

  Kulsprutan

  SvaraRadera