söndag, juli 06, 2014

Allt en besökare behöver - på en SKYLTSÖNDAG

Stockholm är en turiststad. Hit kommer de, långväga och hitresta från närmre håll, här fraktas kryssningspassagerarna iland till frenetisk shopping, backpackers letar billiga sovplatser, barn blir fösta mellan museer mutade med glass, ballonger och pommes frites för att hålla protesterna i schack.

Det är så här års man ser dem i vart och vartannat gathörn, de vilsna människorna som energiskt studerar en skrynklig gratiskarta från turistbyrån. Eller så försöker de snabbläsa den fina guideboken som inköptes i god tid, men som ändå inte blev läst före resan. Vissa praktiska saker framstår som helt obegripliga på många språk.

Jag undrar fortfarande hur det gick för den 90-årige italienske herrn som skulle ta bussen från Slussen härom veckan. Varken han eller hans dotter hade förstått att bussbiljetter inte gick att köpa av chauffören. De trodde mig knappt när jag förklarade. I bästa fall fick de åka med ändå, av ren barmhärtighet. För ibland är folk snälla mot varandra, ibland lite extra snälla mot turisterna!

Många av de där tillfälliga besökarna hamnar förr eller senare i Gallerian i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Massor med butiker, allt från elektronik och mode till yoghurtglass, sportskor och guld. Lite svårt att veta åt vilket håll man bör gå, kanske? Var kan jag kissa? Och var ligger nu den där Stureplan vi hör så mycket talas om, där folk blir ihjälskjutna och alla kändisar dricker riktig champagne direkt ur flaskan?

Säkert är det därför den finns där, skylten. Som besparar många av gallerians anställda att svara på några av de där basala frågorna.
Vad kan passa bättre en SKYLTSÖNDAG så här mitt i sommaren?

Du hittar förhoppningsvis fler tokiga, kloka, tänkvärda, snygga eller fulroliga skyltar om du tar vägen via Pumita.
Lägg gärna in en kommentar här också och berätta att du hedrar skyltsöndagen med ditt deltagande!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Anonym2:54 em

  Kan inte låta bli att skratta åt den rosa skylten med Stureplan, har man inga bättre sevärdheter planerade i huvudstaden än att se överklass-kids göra bort sig så borde man ta en extra tur till turistbyrån ;-)

  SvaraRadera
 2. Haha, Hanna slår huvudet på spiken! Jag förstår (och samtidigt förstår inte alls) varför man skulle vilja se Stureplan. Det är väl shoppingen och köpmännen som lockar.

  Det där med att inte kunna köpa biljett på bussen, det är som att säga till alla stackars turister: kom inte hit! Vi kanske tycker att det är "utveckling" att förarna slipper hantera kontanter, visst men det funkar inte i alla lägen.

  SvaraRadera
 3. I Milano med omnejd går det inte heller att köpa biljetter på bussen eller för den delen spårvagnen eller tunnelbanan. Biljetten måste först köpas i någon bar eller kiosk i närheten och bara speciellt utvalda sådana. Men den italienare du nämner var kanske från någon plats där det gick för sig.

  När man åker tåg måste man dessutom stämpla biljetten i en speciell stämplingsmaskin innan man går ombord, Inte så lätt att veta som turist.

  Stureplan, det är väl där de gamla bönderna håller till nu för tiden? ;)

  SvaraRadera
 4. jag förklarade för unga norrmän att vi inte har några pengar på banken i Sverige och Posten är avskaffad... Inte lätt att köpa spårvagnsbiljetter heller.

  SvaraRadera
 5. Fast vissa spårvagnar har biljettautomat.

  SvaraRadera
 6. Ja det där med Stureplan, det framstår som jättelustigt, inte sant? Känner också att man kan ifrågasätta skylten för växlingsställen, i dessa tider när "alla" betalar med kort ...

  SvaraRadera
 7. Du har såååå rätt! Jag jobbar "mellan" två hotell och under sommaren kan jag lika gärna "jobba" som guide där. Känner precis igen din beskrivning av turisterna.
  Å SL:s kortsystem kan ju knappt vi tyda, där tycker jag verkligen synd om turisterna.

  Roligt att du la upp en skyltsamling från Gallerian. Minns för ett par veckor sedan så jag faktiskt frågade hos Informationen var det fanns toaletter. Ooooops;-)

  SvaraRadera
 8. Många skyltar är det! Man kan bli förvirrad för mindre!

  SvaraRadera
 9. Inte lätt att vara turist och vilja åka buss med kontanter. Går inte i Hbg heller. Väldigt praktiskt att ha skyltar i dessa stora köpcentra vi har.

  SvaraRadera
 10. Ja här var det välskyltat:-)
  Ha en bra måndag

  SvaraRadera
 11. Kul skylt som jag missat.
  Men Gallerian är inget favoritställe och det är väl inte Stureplan heller.
  Centerpartister behöver jag inte träffa!
  Kul att den skylten är rosa.
  Det kan inte vara helt enkelt som turist i stan, med kontantlöst på bussar och liknande. Undrar om de berättar om detta på turistbyrån?
  Verkar ju inte så med tanke på vad du var med om.

  SvaraRadera