fredag, september 18, 2015

Gatumat

Ännu ett nedslag i min närmiljö innan det blir för kallt och blåsigt för att äta en bit utomhus.
"Foodtrucks" har blivit trendiga. Det är så "gatumaten" ska serveras nu för tiden. Korvkiosken från förr, med pulvermos och räksallad, har breddat sortimentet, förfinat smakerna, bjuder bättre bröd och nya kombinationer. Samt är flyttbar, eftersom den står på hjul. Därav namnet.

Och det är verkligen inte bara "vanlig varmkorv" det handlar om. Falafel, burgare, färskpressade juicer, köttbullar, pommes frites, fish & chips, kaffe och bulle, sojakorv, korv av lamm och älg ... Så klart detta blir ett favorithäng för barnvagnsrullarna och pensionärerna som är ute på det skämtarna kallar Antikrundan! Dessutom kan lunchen här kombineras med en kort promenad borta från jobbet, ännu ett plus.

Fem olika matserverande skåpbilar har stått hela sommaren vid en av båtklubbarna vid Årstavikens strand, för all del med lite oregelbundna öppettider. Många har njutit i solen (ja, i augusti i alla fall ...), många trevliga samtal har det blivit, många glada barn som fått springa runt, många ännu gladare hundar som med mycket tur fått en smakbit av de där doftande korvarna.

Budskapet från korvmäster Gösta (som var först på plats) är lätt att hålla med om: det är tur att vi måste ta en matpaus ibland! Men det blir inte den snabbaste snabbmaten. Gösta har inga korvar liggande på grillen utan lagar till det man beställer medan man väntar.

Inget verkar vara bestämt, men allt tyder på att detta lilla uppskattade "mattorg" återuppstår i sin helhet nästa sommar. Vi får se hur långt in på hösten de härdar ut.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Anonym1:57 em

  Serverar dom vin?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Vid Mälarhöjdens tunnelbanestation finns det ett lite stånd där man lagar thailändsk mat. Den är mycket god och riklig och är verkligen en vän i nöden för dem som kommer från jobbet och vet att hungriga barn väntar hemma på mat. Den lagas också medan man väntar.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Kulsprutan - nja rättigheterna får nog vänta lite tror jag ...
  Musikanta - det finns naturligtvis många små bra oaser för den som inte kan vill eller orkar laga eget! Men just det här lilla mattorget har varit flitigt besökt hela sommaren och känns lite roligt!

  SvaraRadera
 4. Ja det här blev ju ett förskottslördagstema! Det där lilla mattorget har jag missat. Får hoppas att det kommer igen nästa år, för jag gillar verkligen Göstas filosofi!

  SvaraRadera
 5. Vad trevligt!
  Jag gillar ju att äta ute.
  Man slipper laga maten själv och ingen disk blir det.
  Hehe!!

  Vi brukar ha en vagn utanför en av matvarubutikerna där de säljer Thaikäk. Det är synnerligen trevligt att glida förbi där på fredagarna och inhandla nåt gått och sedan mumsa. Utan att behöva göra nåt som sagt. ;)

  SvaraRadera
 6. Visst är det bra att kunna kvickt köpa ett mål mat "på gatan" när tiden är knapp men jag är en aning skeptisk till kvaliteten. Hörde ett föredrag för ett par månader sedan av Mats Erik Nilsson, känd för boken Den hemlige kocken, och han kunde visa massor om hur restaurangerna lurar på oss en massa halvfabrikat och fuskmat. Food trucks och annan gatumat är knappast bättre.

  SvaraRadera
 7. Charmigt med matvagnar och ännu mer med flera som bildar ett helt mattorg! Har alltid gillat sinnebilden av Owe Törnqvists Varm korv gubbe, han vid FyrisTorg som bytte ut korvdan mot gitarrlådan :-)

  SvaraRadera
 8. Uteserveringarna är uppskattade av oss hundägare eftersom vi inte blir insläppta på alla restauranger. Skönt att det finns annat än varm korv, som jag är trött på. Hos oss på Lidingö har det dykt upp ett gatukök, som kallar sig Ekothai. Har hört att det skall vara jättegott, men inte hunnit pröva ännu.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Verkar väldigt trevligt... gott och praktiskt om man inte har lust att fixa käket själv.
  Här på landet är det glest mellan dessa "foodtrucks", men man kan ju inte få allt :)

  SvaraRadera
 10. Läser förskottstema i efterskott, skottsäker mat kanske?
  :-)
  Smakar gott!

  SvaraRadera