söndag, september 06, 2015

På Bergmans gata

Nu har jag fått ännu ett bevis för min grava hemmablindhet.
Sju år efter att det hänt upptäcker jag denna "nyhet": Ingmar Bergman har fått både en gata och ett litet torg i huvudstaden uppkallade efter sig! (Han har på senare år ärats på samma sätt i Helsingborg och Uppsala).

Det är en bit av Smålandsgatan som "spjälkats av" och blivit en postum hyllning till vår meste världskändis i filmregissörsrollen. Ingmar Bergmans plats heter dessutom den lilla ytan alldeles bredvid Kungliga Dramatiska Teatern, korsningen Nybrogatan/Smålandsgatan/Almlöfsgatan. Just där påstås han ofta ha stått och väntat på taxi efter avslutad arbetsdag på Dramaten.

2008 hölls den halvståtliga invigningen med teaterchef och ett borgarråd i talarstolen. Det är helt riskfritt att påstå, att Bergman är mer ihågkommen än de andra två herrarna, oavsett hur cineastiskt lagd man än råkar vara. Och oavsett hur medveten man är om gatans och torgets nya namn.

Är detta kanske ett turistmål som vi som bor i Stockholm missar att peka ut för eventuella långväga gäster? Tja, om de ändå ska till Abba-museet (och det ska de antagligen) är inte omvägen lång.
Abba-museet har jag för övrigt inte heller sett ännu ... men det har ju å andra sidan bara två år på nacken! Och jag vet åtminstone om att det finns ...

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym1:25 em

  Hade det inte varit värt att sätta upp en ståtligare skylt på gatsnutten om den nu ändå skulle döpas om?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Kulsprutan, IB-skylten ser exakt ut som alla andra gatunamnskyltar ...
  Inför Gatukontoret är vi alla lika!

  SvaraRadera
 3. Anonym2:15 em

  Så jävla trist Sverige är ibland!
  Kulsprutan

  SvaraRadera