fredag, september 04, 2015

Rätt fågel vann!

För mig var det självklart.
Visst är väl havsörnen en pampig fågel, och nog är skatan snygg i sin blanka, svartvita skrud. Domherren är en trevlig gäst vid fröautomaten, gör sig bra på julkorten dessutom. Men hur skulle de kunna slå ut koltrasten som Sveriges nationalfågel? 

Idag blev det avgjort. Och segrare är  ta-dam!  koltrasten, pippin som gör en så hjärtans glad varje vårvinter när den börjar med sin långa, variationsrika serenader som kan röra vilket stenhjärta som helst. Jag hade tänkt rösta, men glömde bort det. Hade grämt mig massor om någon annan gått om på upploppet: lövsångaren till exempel, som lär vara landets allra vanligaste fågel.

Lustigt nog verkar det handla om ett omval, för såvitt jag begriper hade koltrasten redan titel och "guldmedalj". Nu ännu tryggare i positionen, helt enkelt.
Efter vinnaren placerade sig, i tur och ordning, havsörn, domherre, sädesärla, rödhake, talgoxe och bofink. Men de vanligaste arterna är uppenbarligen inte de mest populära. Inte heller den allestädes närvarande gråsparven tog någon framskjuten placering. Kanske lider den av att ibland liknas vid råttor ...

I mitt hjärta bor han och sjunger för evigt, den ljuvliga koltrasten. Om bara några månader är det dags igen! Då börjar vårkonserten!
Skönt att ha något att se fram emot.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar: