lördag, juli 23, 2016

Handlar inte alla romaner om relationer?

Först blir jag lite häpen över den fråga vi som gillar Bokbloggsjerkan ska fundera över denna gång. Den lyder så här:
Har du råkat på någon relation i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över?  

Min första tanke är att i princip varenda bok jag läst handlar om relationer, på ett eller annat sätt. Från Astrid Lindgren och framåt. Och att det är anledningen till att man vill läsa. Fast det är klart att det är samexistenser med olika intensitet, olika sorters laddning. Men sedan dyker de förstås upp i minnet.

Tänker på Gun-Britt Sundströms "Maken", epokgörande relationsdrama från tidigaste 70-talet. Romanen diskuterades alldeles nyss i ett radioprogram, i vilket ingen av deltagarna (trots lagom ålder) visade sig ha nån egen relation alls till sagda drama. Det var inte så lyckat! Själv överväver jag en omläsning. När den var ny tyckte jag den var helt fantastisk.

Tänker på "Ett sällsamt dubbelliv" av Lena Kåreland, med underrubriken "Gurli Linders memoarer". Gurli, som var Sveriges första barnboksrecensent, var gift och hade barn med en mycket äldre man men hade också en väldigt speciell relation till ballongfararen Andrée, vars minne hon högtidlighöll till sin egen död. Kåreland berättar historien med värme. 

Och så tänker jag på "Euphoria" av Lily King. Bygger på den historiska socialantropologen Margaret Meads liv och forskning längs Sepik-floden i Nya Guinea på 1930-talet. I den exotiska och ganska farliga miljön uppstod ett triangeldrama med Margaret (som i boken heter Nell), hennes man och en annan manlig kollega. Dessutom en del märkliga relationer av annat slag i de folkgrupper forskarna studerar, historier som ägnats många reseskildringar. Rättmätigt hyllad åtminstone i USA, där boken vunnit fina priser. Dock verkar den inte finnas översatt till svenska. Än, åtminstone.

Tittar jag ut över ett bredare medielandskap finns förstås också massor som fascinerar. Man kan ju exempelvis undra varför jag (och jag vet att jag inte är ensam) sett filmen "Pretty Woman" så många gånger att jag i princip kan den utantill ... 
Relationen mellan stenrik man och fattig gatflicka fungerar, i varenda repris! Precis som många andra modernare variationer av sagan om Askungen.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Annikas kultur- och litteraturblogg, värd för Bokbloggsjerkan, tycks ha teknikproblem just nu så länken funkar inte. Hoppas den kommer till liv så småningom!

4 kommentarer:

  1. min första tanke var att jag inte alls gillar böcker om relationer... att en fattig flicka ska utbilda sig tilltalar mig mycket!

    SvaraRadera
  2. (någon rik man har jag aldrig träffat - bara en Slösa och en Spara :)

    SvaraRadera
  3. Pretty Woman ja den har en sett några gånger.... ;)

    SvaraRadera
  4. Visst handlar alla romaner om relationer - åtminstone dem JAG läser. Därför läser jag också mest deckare av kvinnliga författare eftersom jag tycker att många manliga deckarförfattare beskriver relationerna så klichéartat och ibland rent sexistiskt, Jag har iofs inte läst så många sådana böcker. Vill helst läsa kvinnliga författare överhuvudtaget. Åldern?
    Pretty Woman fascinerar varje gång jag ser den - kanske också för att jag blev förälskad i Richard Gere första gången jag såg den.
    Ingrid

    SvaraRadera