söndag, juli 10, 2016

En hundraåring som håller

Han är en favorit, det har framgått förr bland annat här på bloggen.
Alltså var det självklart för mig att bege mig till Gustavsberg och kliva in på porslinsmuseet, som i sommar har en separat utställning med delar av Stig Lindbergs produktion. Anledningen är att det gått hundra år sedan han föddes, i augusti. Han är en hundraåring som håller!

Än en gång kan man konstatera att få formgivare har visat upp så mycket fantasi och skaparglädje som denne kedjerökande arbetsnarkoman, som jobbade i alla möjliga olika material: keramik, plåt, textil, färg och papper. Han lär inte ha varit så kul att arbeta tillsammans med, men det är en annan sida av saken som inte påverkar åtminstone min förtjusning över det han åstadkom.

För dig som har långt till Gustavsberg bjuder jag nu på ett museibesök alldeles gratis (kan vara på sin plats att notera att om man har ett MedMera-kort går två personer in på en biljett). Nej, allt får du inte se. Men en hel del ändå! Hoppas att du liksom jag njuter av formglädjen och färgspråket!

Ett ljuvligt blomsterklot är det första man ser!

De klassiska kvadratiska askfaten i centrum bland annan keramik.
Så här kan också porträtt se ut!

Teckning.

Typiska fat.

Den hästen känner vi också igen, inte sant?

Fler individer ur Lindbergs stall.

Allt är inte guld som glimmar, men lyser upp gör denna relief ändå.

En modern Eva.

Stor emalj.
Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Snygga grejer, har varit på Gustavsberg, åkte båt.

    SvaraRadera
  2. Hannele - han var en äkta multibegåvning! Undrar så om kvinnan på teckningen är Ingrid Thulin, hon lär ha varit en av hans damer ...

    SvaraRadera