fredag, juli 01, 2016

Sherlock Holmes och jag

Vilken är din relation till Sherlock Holmes? Så lyder veckans uppgift för den som vill hänga på Bokbloggsjerkan  och det vill man ju. Jaha, vad har vi ihop, han och jag?

Alla har väl läst och "känner" Sherlock Holmes? Mannen som är smartare än alla andra i deckarbranschen, som löser kriminalfrågor ingen annan hittar nyckeln till. Det är Sir Arthur Conan Doyle som skapat honom. Han var skotte och läkare när han inte skrev böcker, dog 1930.

Som det blir med klassiker kom detektivfiguren att överleva sin skapare med många år. Nu har vi Sherlock Holmes både i långfilmsformat och som tv-serie. Men jag gillar honom bäst i original, även om det var länge sedan jag läste om honom nu. Den enorma förtjusningen kring Benedict Cumberbatch (som spelar Sherlock i tv) har jag inte alls förstått. Inte sett långfilm heller vad jag kan minnas.

En poäng i sammanhanget är att denne klartänkte man också avsatt spår i modehistorien. För den sortens huvudbonad, med en skärm framåt och en bakåt. skulle väl aldrig ha blivit en spridd mössa utan mästerdetektiven, som dessutom ständigt, i originalversionen, sög på sin pipa.

När jag nu tittar i bokhyllan är det en samlingsvolym jag hittar först. Sir Winston Churchill citeras på omslaget: han försäkrar att han läser varje bok om Sherlock Holmes, en figur som för evigt tagit plats i brittisk litteraturhistoria.

Men alla hjältar har som regel en sidekick och i det här fallet kan inte doktor Watsons kvaliteter nog understrykas. Utan honom hade Sherlock Holmes aldrig blivit stor.
För fler svar att jerka runt mellan klickar du här.
Elementärt, min käre Watson! (fast det sa han visst aldrig i originaltexterna).

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. förstår inte heller storheten med Cumberbatch

  SvaraRadera
 2. Sherlock är speciell!

  SvaraRadera
 3. gillar verkligen serien med Benedict!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar serien med Benedict Cumberbatch mycket! En annan favorit är Jeremy Brett!

  SvaraRadera
 5. Jag är inte helt säker på att det är Cumberbatch jag gillar så mycket med TV-serien, utan mer hur han gör Sherlock. Så otrevlig och (nästan) asocial och ändå så... likable (ett ord jag verkligen saknar på svenska) :)

  SvaraRadera
 6. Sherlock Holma har ju liksom alltid funnits där men det är först nu i sommar som jag läst böckerna. Jag har läst de två första, de andra ligger nedladdade, de finns ju med i min digra klassikerlista som jag håller på att pricka av.

  De är roliga och lätta att läsa, och det är roligt att läsa dem på engelska för det är så mycket roliga ord som används! Och ännu roligare för att de i dag inte är helt PK!

  SvaraRadera
 7. Det var väldigt vad jag tycker att allt var roligt, ser jag nu... :D

  SvaraRadera
 8. Dags att läsa om SH ser jag. 65 år sen sist ungefär.
  Ingrid

  SvaraRadera
 9. Enligt en vän till mig, som smått oväntat visat sig veta massor om Sherlock Holmes, är den där hatten som vi alla tänker på som typiskt för Holmes inte alls med i böckerna utan dök upp första gången i en teateruppsättning baserad på en av novellerna om Holmes. Törs inte svära på att det sant dock.

  SvaraRadera
 10. Jag har tänkt att jag ska läsa något av Doyle någon gång men det har inte blivit av än.

  SvaraRadera
 11. Det bloggbohemian skriver om hatten har jag också funderat över. Jag har ju läst de första två nu de senaste veckorna och någon hatt har ännu inte dykt upp. Förstoringsglaset finns dock där. Och pipan. Och fiolen.

  Jag tror jag snart ska ta tag i del tre. De roar mig!

  SvaraRadera
 12. Appropå ingenting så kan man ladda ned dem från Gutenbergsprojektet om man vill läsa dem på egnelska och som eböcker.

  SvaraRadera
 13. Om hatten - som på engelska kallas deerstalker - har jag läst att den kom till när en illustratör skulle göra Sherlock. Så det stämmer säkert att ingen sån fanns med i böckerna från början. Dessutom rökte Sherlock "rak" pipa, inte med böjt skaft!

  SvaraRadera
 14. Jag förstår mig inte på den moderna TV-serien. Det är ju inte Sherlock..

  SvaraRadera
 15. När jag kollar runt här i inläggen blir jag för första gången sugen på att äga lite äldre böcker och då gärna en Sherlock Holmes.

  SvaraRadera
 16. Det var länge sen jag också läste honom, kanske bordets upp det igen.

  SvaraRadera