torsdag, juli 21, 2016

Bleknade minnen i TillBakaTitt #tbt

Möjligen är det inte sant. Men jag TROR att jag är ensam i Sverige om att äga denna affisch och ha den på min vägg. Det är faktiskt en bok, en hel bok. "Ingen skriver till översten" (El Colonel no tiene quien le escriba) är alltså inte världens mest mångordiga berättelse, men bra är den.

"Krönika om ett förebådat dödsbud"
på quechoa.
Gabriel Garcia Marquez skrev den 1961, mer än tjugo år innan han fick Nobel-priset i litteratur. Jag knackade på hans dörr i Mexico den morgonen och fick göra den allra första intervjun med honom som "världsmästare i text". Året därpå besökte jag honom i hans hem i Colombia. Det resulterade bland annat i att jag fick flera av hans böcker, signerade examplar, inklusive en i översättning till indianspråket quechoa!

Det var också då jag fick affischen på vilken man faktiskt kan läsa hela romanen. Samt, om man tar ett par steg bakåt, också ser författarens ansikte porträtterat i svarta och gråa bokstäver på vit botten. Titta noga på mitt foto så ser du det nog! (Du kan klicka på bilden för att se den i större format.)

Han signerade affischen också, förstås. I rött, fast det har bleknat med åren. Precis som minnen, även de exklusiva, brukar göra.
Men i dag är det torsdag och då är det läge för #tbt, uttytt "ThrowBack Thursday" eller "TillBakaTitt" som jag översätter det till. Dock vet jag inte vad det kan tänkas heta på quechoa.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Jag tycker det är jättekul med den här sortens souvenirer! (som inte alltid är särskilt enkla att komma över)

    SvaraRadera