tisdag, juli 05, 2016

Med doft och smak av sommar – tisdagstema UTE

Fläderbuskarna där ute har snart blommat klart för i år. Jag ser dem från våra fönster, vita skira blomklasar mot allt det gröna. Borde jag göra slag i saken, plocka och göra flädersaft? Det är ju jättegott, både av egen kraft och som drinkblandning.

Men nej, jag har nog gjort flädersaft för sista gången. Då kom jag hem med en kasse full av väldoft. Tyvärr också med ett stort gäng små svarta skalbaggar. Fick alltså skölja skörden och med sköljvattnet försvann en del av doften och därmed också rimligen smaken.

Sedan fick man ju köpa ett rejält gäng citroner, för flädersaft blir inte bra utan tillskottet av citrus (det går nog helt enkelt inte att göra utan). Och så socker, förstås, rätt mycket. Resultatet blev ändå gott men för mycket. Det finns ju gränser för hur många glas saft man kan dricka, för att inte tala om hur ofta man kan servera gindrinkar.

Alltså la jag min saft i frysen. Utan att, slarvigt nog, lämna utrymme i förpackningarna för den utvidgning som kommer med temperaturskillnaden. Det läckte. Hela min frys blev sötkladdig och det var inte något större nöje att befria den från flädersörjan.

Faktum kvarstår: flädersaft är gott och väldigt uppfriskande om sommaren är varm. Nu är jag räddad. Ekologisk flädersaft fanns på Lidl, en halv liter för tjugo kronor. Det blir två och en halv liter drickfärdig saft, och därmed tror jag årets behov är fyllt. Jag får mitt behov av doften och smaken tillfredsställt. Utan skalbaggar, utan jobb.
Blommorna hinner jag förhoppningsvis beundra ytterligare några dagar.

Veckans tisdagstema är UTE och ut fick jag förvisso ta mig för att föreviga några av årets sista fläderblomklasar. Mer UTE-saker kan du se och läsa om om du tar den här vägen!

 Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Trevligt att flädern fortfarande blommar. Här är den överblommad sedan före midsommar.

  SvaraRadera
 2. Men de är på sluttampen även hos oss!

  SvaraRadera
 3. sonen har gjort väldigt god fläderbärssaft!

  SvaraRadera
 4. ett par droppar GIN passar bra

  SvaraRadera
 5. Fläderblom hör sommaren till! Har slutat göra saft efter att en gång ha försökt mig på "fläderchampagne" som jag förvarade i matkällaren. Naturligtvis flög korkarna ut och vi hade kladdig vätska överallt! Liknande det som hände i din frys men jag tror vi hade större spridning!

  SvaraRadera
 6. Uff så uheldig du var med saften.
  Ikkje særleg kjekt å få søt saft over alt i frysaren.
  Før om åra har eg laga både hylleblomstsaft og hyllebærsaft,
  gode begge deler, men som du seier det er grenser for kor
  mykje slik saft ein har bruk for.
  I år skal eg berre nyte synet av dei fine blomsterklasene.

  Ha ein fin sommar vidare.

  SvaraRadera
 7. Själv har jag precis hällt upp 2 liter flädersaft på flaskor och fryst in (med plats för utvidgning). Bästa drinken med gin och citronsoda. Mmmm

  SvaraRadera
 8. Åh, så gott! Hoppas att mamma har gjort, hon brukar frysa in saften i påsar som hon sedan bara tinar upp i kannan med vatten. Is och saft i ett. Hon har även gjort champagnen med korksprängning första gången (livsfarligt) och mycket god dricka andra gången - då i PET-flaskor.

  Jag har gjort saften också, gott. Men hinken måste ju försvaras svalt några dagar, det är svårare.

  Citroner är för mig inget problem nu, har ett överflöd! Det har i stället skapat andra drycker. Limoncello! Men samma sak där: hur mycket kan man dricka egentligen?

  SvaraRadera
 9. Självklart avundas jag allt jag inte har här i trakten, fläder tillhör dem! Tycker om smaken, onekligen, men kanske lika bra att inte plocka egna med tanke på vad du råkat ut för...
  Lidls saft duger gott åt mig också

  SvaraRadera
 10. Det går fint att använda häggblommor i stället. Bättre smak och inte så mycket ohyra.

  SvaraRadera
 11. När jag var barn torkade vi fläderblommorna och gjorde te av dem när vi var förkylda. Det blev ett beskt te som krävde mycket honung. :)

  SvaraRadera
 12. Tänk vad man får lära sig: fläderte mot förkylning och saft på hägg!!!
  Har man sedan en flaska Limoncello på lut blir det ännu lättare att strunta i den egna saften ...
  Nu har jag testat Lidl-varianten. God.

  SvaraRadera