söndag, juli 31, 2016

Återvinning i balkonglådan

Visst kan man inte bara handla mjölk, fiskbullar och köttfärs hur mycket vardag det än är. Livet kräver blommor också! En och annan bukett eller krukväxt får alltså, självklart, följa med hem från mataffären. Det kan förefalla vara en kortvarig glädje och en usel investering, eftersom de ofta inte blommar särskilt länge.
Men några sorter ger verkligen valuta för pengarna!

Först och främst kalanchoe, den vi känner som våreld och höstglöd och en rad andra namn. Blommar rätt länge på fönsterbrädan, men har sedan ingenting emot att hamna i balkonglådan där den tämligen tvärsäkert sätter igång en ny blomsäsong.

Sak samma med gerberan. Mitt senaste ex hade tre blommor när jag köpte den. Inga synliga knoppar. Nu, efter någon vecka i konstant kontakt med sol och utomhusluft, levererar den åtminstone sex nya "prästkragar" och de står sig dessutom länge!

Fast campanulan är svårslagen. Finns i flera varianter, alla uppför sig lika snällt: de inte bara blommar om, de övervintrar självmant, helt utan diskussion och utan extra omvårdnad. En planta är inne på sitt fjärde balkongår hos mig. De blåa klockorna är ljuvliga!

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Verkligen fina, gamla godingar! Du har gröna fingrar.

    Snyggare återvinning får man leta efter: http://hannelesparadis.blogspot.se/2013/01/broderat.html

    SvaraRadera