lördag, juli 02, 2016

Äntligen! En bra nyhet

Varje halvårsskifte kommer de över oss, de nya lagarna som klubbats i politiska instanser och börjar gälla. Ibland känns det som "ännu en trist pålaga, hur ska man komma ihåg alla regler och förordningar". Men ibland blir faktiskt reaktionen ett ÄNTLIGEN!

Så är det denna gång. För sedan i går är mammografi, alltså röntgen för att spåra bröstcancer, gratis i hela landet för alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Regelbundna kallelser ska komma. Allt för att fler tumörer ska upptäckas tidigt och därmed inte hinna ställa till det. Besvikna röster har visserligen hörts för att de som är över 74 inte tas med, men detta är ändå ett rejält framsteg!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och ett ständigt närvarande hot på himlen, om den så är vackert högsommarblå eller månbelyst i kalla vinternatten. Tjugo nya fall registreras i genomsnitt varje dag.
Fast det är förstås inte bara fribiljetten till mammografi som är vägen till bevarad hälsa. Man måste gå på sin undersökning också. Alla gör märkligt nog inte det!

Copyright Klimakteriehäxan 

3 kommentarer:

 1. Kanske det är rädslan att bli ställd inför fakta som gör, att en del inte låter undersöka sig, en slags förnekelse.

  Ett bra framsteg är det att gränsen höjts men ännu bättre om ingen övre gräns finns.

  SvaraRadera
 2. (jag är för gammal... eller var det sån där gynekologisk undersökning för sista gången nu)

  SvaraRadera
 3. (en 53-årig ensamstående kompis med tre omyndiga barn dog av livmodercancer för att hon fick sin diagnos för sent - hade missat en undersökning)

  SvaraRadera