måndag, juli 04, 2016

Tröst för Islands fans

Det blev inget nytt isländskt fotbollsunder. Inte ens en halvlek levde hoppet i matchen mot Frankrike. "Vulkanen" tystnade. Men visst var det roligt så länge det varade!

Själv hade jag försatt mig i isländsk stämning redan på eftermiddagen. När vädret visade sig från sin opålitliga sida valde jag att gå på bio för att se "Bland män och får", lovprisad långfilm med idel infödda islänningar i rollerna och såvitt jag kunde se i hela produktionsapparaten också.

En väldigt ovanlig film, skulle det visa sig. Jag hade bara nånstans i bakhuvudet att någon sagt att den var sevärd. Nu kan jag konstatera att det stämmer. Långt från rom-com eller terror/kriminalrulle. Inget mord, noll sex. Inget publikdragande namn på rollistan (utom möjligen i Reykjavik?)

Det är en Hummelhonung-historia om ni minns Torgny Lindgrens bok om två tjuriga gubbar, bröder som inte talar med varandra trots att de bor nära. Allt de väntar på är döden.

Två äldre bröder är huvudpersoner också i den här filmen. De har inte haft kontakt på fyrtio år, trots att de kan titta på varandra över gärdesgården. En vallhund agerar brevbärare vid de tillfällen något bud behöver framföras.
Och så är det fåren. Praktfulla, hornprydda djur som livet faktiskt kretsar kring. När de blir sjuka rasar allt.

I många många år har jag drömt om att åka till Island men det ser inte ut att bli av. Får kanske nöja mig med det jag upplever via bioduken. Det karga landskapet är fascinerande, snön tung och vinden övermäktig. Klimat för fotboll? Ja, det kan ju verka så. Klimat för film definitivt.
Så ta chansen och gå på bio om du vill surfa en bit till på den isländska vågen! Kan funka som tröst för den som trodde att Island faktiskt skulle vinna fotbolls-EM.

För den som inte orkar ta sig iväg till en biograf finns annars en (förmodad) ljuspunkt i kvällens tablå-tv: andra säsongen av "Vår stora kärlek" börjar i ettan klockan 21. Om Celia och Alan som återförenats på ålderns höst och upptäckt att tonårskänslorna lever. Jag störtgillade första omgångens avsnitt!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Trist att matchen tog slut så fort igår men de är ändå EM:s hjältar! Den där filmen låter riktigt bra. Och även jag drömmer om att åka till Island någon dag. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hjältar, absolut! Och se filmen, tror inte du ångrar dig.

  SvaraRadera
 3. kul att Island överraskade!

  Maken mellanlandade på Reykjavik och köpte en påse torkade små fiskar - påsen luktade så illa så jag la den på balkongen... och vågade aldrig smaka - jag som ätit både det ena och det andra.

  SvaraRadera
 4. Vår stora kärlek är jättemysigt! ♥

  SvaraRadera
 5. Intressant filmtips! (Movie Monday är nog inget etablerat, bara något jag sett på bloggar ;-)).
  Har du sett Metalhead som utspelar sig på Island? Var kluven till den när jag såg den, men har tänkt mycket på den efteråt.

  SvaraRadera
 6. Hannele - det är visserligen bra att våga prova, men man måste inte äta ALLT!
  Metalhead - inte hört talas om, Lotten. Får kolla!

  SvaraRadera
 7. Har suttit på Reykjaviks flygplats i sex timmar för många år sen. Mellanlandning till USA. Eftersom jag var ensam vågade jag inte mig in i stan eftersom jag var rädd att missa flyget. Köpte mig i alla fall en islandströja.
  Hummelhonung har jag läst och tyckte den var väldigt obehaglig. Är filmen likadan ska jag absolut INTE se den trots din fina recension.
  Ingrid

  SvaraRadera