fredag, oktober 14, 2005

Brunetti kan jobba vidare

Nu är det nästan mitt i natten.
Donna Leon lever, förhoppningsvis i största välmåga.
Själv har jag varit på Mamma Mia och haft kungligt roligt – vilken härlig föreställning, minst lika bra på svenska som på engelska! Bättre rent av?
Men tanken på Donna Leon har jag inte kunnat släppa.
I bästa fall får hon aldrig veta att ett antal bokläsare i det fjärran Sverige hann sörja både henne och kommissarie Brunetti ett bra tag, innan bägge så att säga återuppstod.

För den som inte stiftat bekantskap med den klurige Venedig-polisen kan jag väl ändå passa på att göra om det hela till ett litet boktips.
Det är nämligen så vilsamt med Carlo Brunetti. När blodet flyter hejdlöst i andra deckare, när skotten kommer lika tätt som dropparna i ett störtregn, när grymheterna blir ofattbart raffinerade bjuder den här italienske polisen på filosofiska funderingar. Man kan inte ens vara säker på att boven åker fast innan det är dags att slå igen pärmarna. Brunetti vet när övermakten inte går att manövrera ut, han har också fått lära sig aceptera att korruption är en maktfaktor som överträffar det mesta. Bitvis känns det som riktig, seriös samhällskritik utan att bli pretentiöst eller tråkigt.

Annars finns vissa likheter med klassikern Maigret: förtjusningen över god mat, inte minst. Brunetti gillar dessutom opera, och så har han en intressant familj bestående av en intellektuell hustru och två tonårsbarn som bjuder på ett och annat litet sidoproblem som vi tonårsföräldrar kan ta till oss särskilt.
Donna Leon själv härstammar från USA och skriver på engelska, men hennes kunskaper om och kärlek till Italien, Venedig och det italienska är enorma.
Den dag hon verkligen går i graven blir tomt på vaporetton när Brunetti inte går ombord igen. Venedig kommer att förlora en del av sin själ.

Men än så länge är Donna Leon bara 63 år och det kan säkert bli en hel del nya äventyr med kommissarie Brunetti, som stannar till på väg till kontoret för ett litet glas eller en kaffe. Sedan tar han en sväng förbi Signorina Elettras skrivbord innan han slår sig ned vid sitt eget och ringer till Vianello för att diskutera en ny teori om ett ouppklarat brott.
Något att se fram emot.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym11:37 em

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Anonym11:37 em

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Anonym11:54 fm

  Böckerna är superbra.....glömmer både tid och rum när jag läser dem.... :-)

  SvaraRadera