måndag, oktober 10, 2005

Många frågor - inga svar

Malmö Stadsbibliotek gjorde det, någon gång i somras.
Ja, det var inte alldeles unikt, samma sak lär ha provats på andra håll tidigare och dök dessutom upp i en variant på bokmässan nyligen, men det var just det här i Malmö jag råkade få höra talas om.
Man kunde gå till bibblan som erbjöd en originell utlåningsverksamhet. Man kunde få låna en människa.

Utbudet var relativt stort. På menyn fanns afrikaner, poliser, muslimer, journalister, samer och ytterligare några olika sorters representanter för minoriteter eller folkgrupper som kunde tänkas vara intressanta för en bred allmänhet.
Alla talade inte skånska, men den bristen fick intresserade stå ut med.
Min fantasi sattes genast i rörelse.
Vad för sorts medmänniska skulle jag ha velat låna?

Det första som faller mig i tankarna är självklart en städerska – men hade den kategorin funnits hade de naturligtvis lånats ut allra först och tagit slut med en gång.
En duktig kock hade inte heller varit dumt.
Fast jag inser ju vid närmare eftertanke att sådana egoistiska skäl för ett litet lån inte omfattades av de av stadsbiblioteket fastlagda principerna.
Man fick ju faktiskt inte ta hem den där människan man bad att få låna.
Och tur var väl det.

Bibliotekslån är fortfarande gratis. Hela operationen kunde ha tagit formen av ett jättejippo som sponsrade fula gubbar, städovilliga damer och aggressionsstinna personer som sökte en slagpåse att ta ut ilskan på.
Vid närmare eftertanke har jag i alla fall kommit fram till vad jag verkligen borde ha bett att få låna – om tillfälle bjöds.
En tonåring.
En meddelsam, uppriktig, sanningssägande, alldeles äkta tonåring.
Varför då? Jo för att ställa alla frågor till, både de som aldrig får något svar – och de som man aldrig vågar ställa, kanske för att man är rädd för vad svaret skulle kunna bli.

Som till exempel: Vad gör ni? Hur räcker dina pengar? Har du klottrat? Tänker du pröva analsex – eller har du redan gjort det? Knarkar dina kompisar? Har du provat? Röker du? Hur många öl kan du dra i dig på en kväll? Varför går ni aldrig och dansar? Hur länge har du suttit vid datorn i ett enda sträck? Har du porrtidningar? Vem skaffar sprit åt er om ni vill ha? Ljuger du? Hur ofta har du känt dig skrämd och rädd ute på stan?
Det skulle kunna bli ett upplysande möte.
Kanske alltför omtumlande för en ängslig tonårsmamma.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym3:55 fm

  Jag vill låna en skäggig kock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej allihopa,
   Jag heter Herr, Rugare Sim. Jag bor i Holland och jag är en lycklig man idag? och jag sa till mig själv att alla långivare som räddar mig och min familj från vår dåliga situation, jag kommer att hänvisa alla personer som letar efter lån till honom, han gav mig lycka till min och min familj, jag var i behov av ett lån på € 300.000,00 för att starta mitt liv hela tiden när jag är en ensamstående far med 2 barn träffade jag denna ärliga och Allah fruktade man lån långivare som hjälper mig med ett lån på € 300.000,00, han är en Allah fruktade man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta honom berätta för honom att (Herr, Rugare Sim) hänvisar dig till honom. Kontakta Mr, Mohamed Careen via e-post: (arabloanfirmserves@gmail.com)


   LÅN Ansökningsinformation FORM
   Förnamn......
   Mellannamn.....
   2) Kön: .........
   3) Lånebelopp som behövs: .........
   4) Lånetid: .........
   5) Land: .........
   6) Hemadress: .........
   7) Mobilnummer: .........
   8) E-postadress ..........
   9) Månadsinkomst: .....................
   10) Yrke: ...........................
   11) Vilken webbplats gjorde du här om .....................
   Tack och hälsningar.
   E-post arabloanfirmserves@gmail.com

   Radera
 2. jag vill låna massor med spännande människor... bra idé tyckte jag när jag hörde om det i somras..

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja låna en mormor. En mormor man kan ringa när man inte har något bra recept, när man vill berätta om något kul som hänt eller när man behöver en extra kram från någon som är äldre och "stor", när man själv känner sig liten på jorden. En mormor som uppskattar en bukett "ogräs" och som kan skämta och prata om allt.

  Rita: Skägg i soppan...urk...nästan värre än en fluga!

  SvaraRadera