fredag, oktober 19, 2007

Bokfemmepriset - mest om utanförskap

Veckans bokfemma ska bestå av författare som man tycker ska få Bokfemmepriset 2007.

Verkligen ingen enkel uppgift, med alla dess fantastiska böcker som snurrar omkring.
För att underlätta mitt val beslutade jag att bara nu levande författare skulle finnas på min kandidatlista. Inget postumt hyllande för min del, inte den här gången!
Jag hade också kunnat tänka mig att bara ta svenska böcker och deras upphovsmän/kvinnor, men så blev det inte.

Dessutom har jag undvikit böcker jag redan gjort ”reklam” för här på bloggen liksom de författare jag redan – i princip, alltså – upphöjt till Nobelpristagare.
Och mellan mina fem kandidater löper en röd råd, här finns en gemensam nämnare: de berättar andra människors historier inifrån, så som vi där ute aldrig skulle kunna få höra dem annars. Om utanförskap och dess följder. Inte en enda deckare...

Håll till godo: här kommer fem prisvärda kandidater, utan inbördes ordning!

Mark Haddon, Storbritannien. För debutboken ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident of the Dog in the Night-time). Historiens berättare är en autistisk pojke, som inte ser omvärlden på samma sätt som andra. Och vad var det egentligen som hände med hunden…?

John Updike, USA. För serien som startar med ”Haren springer” (Rabbit, Run). Om en ganska vanlig amerikansk man, Harry Angstrom, som säljer bilar. Genom serien får läsaren följa hans förvandling från en viril karl, först till en medelålders man, sedan till en gamling. Fascinerande, åtminstone ur kvinnlig synvinkel!

Marit Paulsen, Sverige/Norge. För ”Liten Ida” som ger oss som inte upplevt den tiden själva chansen att förstå vidden av det som drabbade de så kallade tyskertöserna i Norge under andra världskriget – de norska kvinnor som förälskade sig i tyska soldater. Marits mamma var en sådan.

Bernhard Schlink, Tyskland. För den lilla tunna romanen ”Högläsaren” (Der Vorleser), om relationen mellan den vuxna kvinnan som inte kan läsa och den unge pojken som läser för henne – och kärlek uppstår.

Viveca Lärn (Sundvall), Sverige. För böckerna om Eddie och hans kompisar. Eddie har astma, en pappa som dricker för mycket och en osynlig mamma samt "hingen hund halls”.
Böcker som varken stor eller liten tröttnar på. Både "läsa själv" och "läsa högt"!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym11:06 em

    Trevliga val.

    SvaraRadera
  2. Och lite oväntade rent av, kanske? Blev nästan lite överraskad själv...

    SvaraRadera