tisdag, oktober 30, 2007

Höstlov

Att höstlöven finns där, det har jag hunnit vänja mig vid. Men höstlovet?!?

Höstlovet har brutit ut omkring oss.
Det kom som en fullständig överraskning.
Annat var det förr i världen, när planerandet pågick för fullt, och ungarna räknade dagarna till vad det kunde tänkas vara som skulle hända.

Men nu, när de små liven är i det allra närmaste vuxna, nu har det där lagt sig i arkivet. Och jag blir jätteförvånad när jag ringer och söker någon på jobbet. Denne någon har semester, för det är ju höstlov, ju! Kurser gör hopp i schemat, noggrant räknade komptimmar tas ut, speciella lov-aktiviteter marknadsförs, ungar följer plötsligt med pappa eller mamma till jobbet, intensiva annonser för höst- och vinterplagg för barn antyder att kan man inte hitta på någon bättre förströelse under några skollediga dagar kan man alltid shoppa.

Vad var det då vi brukade göra de där höstveckorna när fröknarna slapp lärarrummet och vi föräldrar kunde slira lite på frukostrutinerna?
Vi hälsade på mormor. Vi spelade spel och läste mer än vanligt. Tillbringade mer tid i lekparken. Bakade. Det hände att vi åkte Finlandsbåt, där bollhav och buffémiddag bjöd på både förströelse och färdigt käk – och där ungarna fick äta precis så många köttbullar de någonsin kunde klämma i sig, dock med sparad plats för glassen och tårtorna.
En gång hade vi vuxna tur och kunde gå i skift till båtens biograf, såg filmer vi aldrig hunnit iväg på men gärna ville se. Ibland hade tax free ett oemotståndligt erbjudande – godis, till exempel…
Något av det som roade barnen mest var faktiskt att sitta uppkrupen i hyttens trånga fönsterventil, titta på vågorna och låta fantasin göra resten.

Egentligen är det synd att vi inte får ha lite höstlov lite till mans, varje höst. Tid att mysa i skenet av levande ljus, tid att gå på bio, tid att göra sådant som annars alltid får stå tillbaka för alla måsten.
Som att göra en utflykt med Finlandsbåt, till exempel.
Skulle kanske rent av gå att få med sig ungarna.
Fast nu kan ingen av dem få plats i utrymmet vid fönstret, och bollhavet har mist sin charm. Spel gillas bara på datorn.
Kanske kan vi locka med buffén. Eller tax free-butiken?

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym9:06 em

    Bra ide :)

    SvaraRadera
  2. Ja men ska vi inte slå till och ta lite ledigt då då? Ett höstlov i all enkelhet!

    SvaraRadera