tisdag, oktober 23, 2007

Tager du denna robot till din äkta...

Det finns dagar då man går omkring och känner sig nästan som en robot.
Antagligen kan folk i ens omgivning också uppfatta en så.
Och det finns både kvinnor och män som tycker att de har gift sig med en.
I framtiden kan det där bli verklighet och inte bara en känsla.

För redan år 2050 eller så kan det bli möjligt att faktiskt ingå i en äktenskapsliknande relation med en robot, och då menar jag inte en av kött och blod.
En holländsk forskare vid universitetet i Maastricht, David Levy, som specialiserat sig på konstgjord intelligens, är säker på sin sak. Hela hans doktorsavhandling, nyligen framlagd, ägnas åt hur samlevnad mellan människa och robot kan tänkas te sig.

Att dela sexliv med en robot kan verka knepigt till en början, tror Levy, men så snart någon mer eller mindre känd person framträder i en tidning som Cosmopolitan eller Elle och berättar att de legat med en robot och att det var helt fantastiskt – ja då försvinner motståndet snabbt.
Dessutom menar Dr Levy att tillverkarna hela tiden förfinar sin konst så att robotarna kommer att bli både snyggare och trevligare. Folk kommer helt enkelt att bli förälskade och vilja gifta sig med sina robotpartners.

Redan i fjol förutspådde en robotforskare, Henry Christensen, som grundat European Robotics Research Network, att människor kommer att ha sex med robotar inom fem år. Steget tycks inte vara särskilt långt – vi minns ju ”Underbara uppblåsbara Barbara” som Robban Broberg besjöng, det var redan 1969 faktiskt. Nu kan Barbara förses med ljud och lite vibrationer och bli en ännu mer människoliknande sexleksak.

Dr Levy tror sig dessutom veta, att den amerikanska delstaten Massachusetts blir först ut med att legalisera äktenskap med robotar. Anledningen är, att liberala Massachusetts dels ligger långt framme vad beträffar high tech-forskning, dels har legat i framkant i debatten om enkönade äktenskap.

Att kunna gifta sig med en robot är inte en fråga som handlar om om, utan om när.
Historiskt är det helt i linje med utvecklingen, menar Levy: han pekar på blandrasgiften och homosexuella partnerskap som två redan avklarade steg. Ja, Levy går så långt att han sneglar ända till de gamla grekerna, när skulptören Pygmalion blev kär i sitt eget verk, Galatea, gjord i elfenben.

Det faktum att en robot kan programmeras är förstås ett plus och en hjälp att göra relationen långvarig. Att känna sig själv älskad och uppskattad stärker människans kärlek till en annan – roboten kan förutbestämmas att vara ständigt positiv, beundrande och stöttande. Likheter i intressen och personlighet kan vara två andra begrepp som spelar in – roboten kan finjusteras också i dessa avseenden och bli en idealisk partner.

Ett användningsområde för den människoliknande sexroboten kan också vara att ta in den i sitt gamla äktenskap. För situationer som:
-Nej, älskling, inte ikväll, jag har sån huvudvärk – men du kan väl ta roboten i stället?

Etiskt finns en hel del frågetecken i kanten i alla fall. Kan en pedofil få ägna sig åt en barnrobot och resten av världen låta honom göra det? Kan våld mot robot tolereras? Kan robotar ersätta prostitution? Och vem bestämmer när roboten ska dö?
Sådana frågor är ämnet för David Levy´s nästa avhandling.

En sak som så vitt jag begriper de här robotforskarna inte grubblat över, det är att det bara talas om robotar med kvinnliga drag. Ingenstans ser jag något som tyder på en robot med manliga egenskaper.
Nähä.
Kvinnan går att ersätta med en robot – men inte mannen.
Sug på den, gott folk.

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: Live Science

2 kommentarer:

  1. Anonym11:17 em

    Såg en film om ett sånt äktenskap, den slutade sorgligt. Roboten höll längre, tror jag det var, och människan dog. Nån som minns vad filmen hette?

    SvaraRadera
  2. Inte sett. Brukar undvika blodiga thrillers...............

    SvaraRadera