fredag, oktober 26, 2007

Dags för en Oscar

Vänner med vuxna söner blev farfar och farmor för första gången nyligen. Barnets föräldrar befinner sig i Los Angeles, i Hollywood-trakten närmare bestämt, och jobbar i filmbranschen.
Det blev en son, som raskt fick namnet Oscar, vilket måste betraktas som ganska välfunnet om man betänker omständigheterna. Kanske också en besvärjelse, vem vet.

Oscar var väl inte ens timmen gammal innan farföräldrarna hemma i Sverige fått se honom. Och det stod inte på förrän Oscar var inlagd i mobilerna, hade printats i papperskopia till kylskåpsdörren och förvandlats till bakgrundsbild på datorn, samtidigt som resten av släkten fått en bunt bilder i e-posten, plus en extra videofil där man kunde höra Oscar låta och med egna ögon konstatera, att han också kunde röra på sig.

Visst går det undan i informationsteknikens välsignade tider!
Nu har vi de där små kamerorna som tillåter vem som helst att ta en fullt användbar bild, apparaten gör jobbet, liksom, och är det något som behöver rättas till finns ju alltid Photo Shop. Ett absolut plus är ju självklart också, att de där förevigade ögonblicken som mest visar ögonlocken, de kan man göra sig av med direkt, utan extra kostnad.

Förr i världen togs bilder värda namnet av folk som begrep sig på att hantera en kamera. Det var en utmaning att få fotografierna så som man tänkt sig dem.
Nu behöver man aldrig vänta på att få se resultatet av sina vedermödor med exponeringstider, skärpedjup och speciell belysning. I längden måste det digitala plåtandet dessutom bli mycket billigare – och när ingen framkallning behövs minskar användningen av kemikalier.

Alltså kan i princip vem som helst ta en bild som duger att använda i de flesta sammanhang. Även om fotografer av ”den gamla skolan” envist protesterar och saknar mörkrummets isolering och den svedda doften från torkpressen.
Teknikens under finns helt enkelt i allas händer. Fantastiskt.
Fast då blir det än mer fantastiskt att landets ända till i fjol regerande statsminister tydligen är fullständig dator-analfabet (det framkom i teve i veckan). Men vänta bara tills han får barnbarn, då svänger det nog!

För fotona på Oscar kommer att skickas runt i världen i åratal, varje nytt framsteg kommer att redovisas, dag för dag, tand för tand. Rätt som det är kanske han blir plåtad på Oscars-galans röda matta också. Det går undan, inte bara i fotobranschen utan också när det gäller de små som blir stora!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

 1. Anonym5:13 em

  Det är väl underbart!
  Mera foton åt folket.

  P.S.
  Inget fel på namnet, vi har ett par generationer.

  SvaraRadera
 2. Välkommen till världen, Oscar!

  SvaraRadera