torsdag, oktober 25, 2007

Vanlig pasta och därmed basta

Jag är beredd att ge upp.
Kasta in handduken.
Lägga mig platt.
Men jag gör det efter att ha kämpat i den bästa av avsikter, fullständigt övertygad om att ha stått på Det Godas sida.

Det handlar om pasta.
Ingen läskunnig människa med elementära insikter i näringslära och minimalaste intresse för mat har kunnat undgå det: fullkornspasta är bättre än den gamla vanliga. Mer fibrer är bra för kroppen, mättnaden sitter i längre. GI-talet – det glykemiska indexet, så hyllat på senare tid – talar också för fullkorn.

Allra först var det ingen som sa något, antagligen i ren och skär häpnad över att denna vår synnerligen älskade basvara plötsligt inte var sig riktigt lik när den hamnade på tallriken.
Så kom protesterna, ifrågasättandet.
-Tyst och ät, hade jag lust att säga.
Men i stället drog jag min utantilläxa, den om fibrerna och hälsoeffekten.
Det var som att försöka så på hälleberget. Eller hälla vatten på en anka. Eller… ja, ni fattar.

I det längsta har jag hållit stånd. Jag har visserligen blandat och gett, ibland vita penne eller farfalle, ibland de lite brunare. Dottern har så småningom accepterat, fast motvilligt, Sonen har inte vacklat en sekund i sin övertygelse: den gamla sorten är bäst. Maken håller med honom. Och rätt som det är har de kommit i triumf med ett eller annat klipp ur någon tidning: titta här, här skriver de att fullkorn inte är lika gott! (Märk väl, ingen har någonsin gått emot påståendet att fullkornsvarianten är den nyttigare.)

Nu kan man ju tycka, att med allas bästa för sina ögon är det bara att stå på sig, att härda ut.
Så sent som i går köpte jag pasta, ett par paket fullkorn, ett par vanliga. Fullkorn är för övrigt det klart dyrare alternativet.
Jag köpte till och med fullkornsspaghetti, den mest hatade, eftersom hyllan där den vanliga skulle ligga faktiskt var tom.

Men proteststormen som bröt ut när jag packade upp mina matkassar blev nu strået som knäckte åsnans rygg.
Jag struntar hädanefter i att fullkornspasta är nyttigare än vit. Tänker återgå till att bara köpa den gamla sorten, den billigare. Den mindre nyttiga.
Fast först får de banne mig äta upp de fullkornspaket vi har i skafferiet.
Och så blir det fullkornsbröd. Enbart.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym7:53 em

  Synd att familejen inte gillar den nyttigaste pastan för den ÄR himla god.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om den bruna, inte till vad som helst, men till vissa rätter passar den bra. Min familj har gett upp och protesterar inte så mycket. Jag tror att de börjar gilla den.

  Fast de stora barnen säger fortfarande att den smakar palt. Bra, säger jag, ni tycker ju om palt. Inte lång och smal svarar de då.

  Det finns vit fiberpasta också. Den är jättegod men dyyyr.

  SvaraRadera
 3. Anonym9:15 fm

  Då är ni inte sex vuxna i familjen, där nästan alla äter olika, och några flickvänner därtill, som jag ska komma ihåg namnen och matvanorna på :)

  P.S.
  De flesta flyttade för ett par veckor sedan.

  SvaraRadera
 4. Anonym10:46 fm

  Jag försökte med fullkornspasta men det gick inte alls - och själv tycker jag bättre om den vita så för mig är det inget svårt val. Mat ska smaka gott!

  SvaraRadera
 5. Anonym12:04 em

  Det där har jag svårt att förstå: fullkornspasta har smak och spänst: vit sladderpasta är geggig, till och med när den är al-qaida. Fast jag skulle rekommendera bovetegryn till maten - det är coolt.

  PE

  SvaraRadera
 6. Anonym1:08 em

  Gu vad du bestämmer! Är ni vuxna i er familj? Då avgör man väl för sig själv?

  SvaraRadera
 7. Det finns känslor kring pasta, medge det! Så medan jag själv gärna äter fullkorn, så hör jag många som protesterar vilt. Man får ju välja själv, visst, Anonym, hej på dej! - men det handlar ju också om om man lagar mat till hela familjen, eller bara till sig själv. Vi brukar försöka äta samma sak, har så gjort så länge ungarna funnits, tänker nog fortsätta med det. Sedan är det också en fråga om vem som tar initiativet, som handlar matvaror och sätter på spisen. Hur som helst: mat engagerar, det är bra!

  SvaraRadera
 8. EN SEGER FÖR MÄNSKLIGHETEN (MIG)!
  jag ska köpa vitt bröd på morgnarna nu också

  SvaraRadera