tisdag, januari 29, 2008

Vad kvinnors ord betyder

Ett meddelande dunsade in i min mailbox häromdagen från en av mina trogna bloggbesökare. Det visade sig vara en lista över vanliga ord och uttryck, försedda med noggrann förklaring. Någon har nämligen räknat ut, att män ofta inte alls förstår vad kvinnor säger. Ord kan anses ha en betydelse för män, vilket alls inte nödvändigtvis är den samma när ordet uttalas av en kvinna.
Ursprungslistan var på engelska, men jag tycker den fungerar även på svenska, så jag översatte alltihop:

(1) Fint: det ord en kvinna använder för att avsluta en diskussion med en man. Hon vet att hon har rätt och det är bara för honom att hacka i sig det.
(2) Fem minuter: Om hon håller på att göra sig i ordning betyder det en halvtimme. Däremot betyder det just precis fem minuter om det handlar om att mannen får titta på fotboll en liten stund till innan det är dags att hjälpa till med maten.
(3) Ingenting: Detta betyder lugnet före stormen. Varje man bör vara beredd! En ordväxling som börjar med “ingenting” slutar vanligen med ett “fint”.
(4)Fortsätt du: Detta är en utmaning, inte ett OK. Fortsätt inte, det blir lugnast så!
(5) Tung suck: Detta ljud är faktiskt ett ord, men män missförstår det ofta. Sucken betyder i själva verket att hon tycker mannen är en idiot och hon undrar varför hon slösar bort sin tid på att argumentera med honom – om ingenting (se punkt 3 ovan).
(6) Det är OK: Ett av de farligaste konstateranden en kvinna kan göra i samtal med en man. Det betyder i själva verket att hon vill ta en ordentlig funderare på hur och när hon ska tvinga honom att betala för sitt misstag.
(7) Tack: Om en kvinna tackar en man, fråga inte varför, svimma inte, ta bara emot. Men här finns en fälla: säger hon ”Tack så väldigt mycket” är det ingenting annat än en förstklassig sarkasm och hon tycker definitivt inte att han gjort något värt att tacka för. Och då är det bäst att absolut inte säga något mer…
(8) Ja ja ja: En kvinnas sätt att uttrycka “ du din…” i ett försök att låta lite snällare än hon egentligen känner sig.
(9) Bekymra dig inte, jag tar hand om det: Hon har bett mannen att göra det här massor av gånger, men eftersom han inte rört en fena gör hon det nu själv. Om en stund känner sig mannen föranledd att fråga: Är det något som är fel? Svaret? Se punkt 3 ovan!

Visst kände du,
man eller kvinna, igen åtminstone något av detta?
Listan kan förmodligen göras längre, tydligare – och farligare…

5 kommentarer:

 1. Anonym12:37 em

  hahaha... den var bra... och är nog ganska sann också!

  SvaraRadera
 2. Anonym1:01 em

  hihi, när jag ska hämta maken efter jobbet säger jag att jag kommer om 10 minuter...

  SvaraRadera
 3. Anonym1:46 em

  Det förklarar en del fnurror som uppstått genom åren.

  Har dock en teori om kvinnor och mäns olika samtalsstrategier. När två män pratar och den ene nickar och säger ja så betyder det att de är överens och/eller tagit ett beslut. När en kvinna och en man pratar och kvinnan nickar och säger ja betyder det ja, jag lyssnar, fortsätt är du snäll. Efteråt blir mannen sur för han trodde att de var överens medan kvinnan bara ville bekräfta att hon lyssnade. Vet inte om det stämmer men jag tror så...

  SvaraRadera
 4. Anonym2:36 em

  Mars och Venus vad språk beträffar är självklart enligt det du skrivit.

  Kanske är det mer spännande att vi inte förstår varandra till hundra procent....karlar är ju oftast ganska lättlurade med våra kvinnliga metoder - och det är väl händigt ibland :o)

  SvaraRadera
 5. Nian var totalrätt - oj, vad jag känner igen mig! Måste nog börja vakta mer på vad jag säger och hur jag säger det. När barna bodde hemma var son nummer två ofta "kulturtolk" mellan mig och mannen - det händer att han får vara det ännu :-)

  SvaraRadera