tisdag, maj 06, 2008

Skitiga avslut

Hur gör folk slut när känslorna svalnat, passionen gått över, tristessen dominerar – och en ny kärlek hägrar?
Tro det eller ej, men nu för tiden sker det via sms.
En av sju som blir dumpade av sin partner får veta det genom ett litet pling i mobilen, det finns statistik på det.

Bekvämt? Jo det är klart. Snyggt? Sällan. Fegt? Absolut.
Feghet är något som slår igenom när det blir dags att tacka för kaffet, bryta upp, dra vidare till den sidan av staketet där gräset lyser grönare.
Visst minns vi säkert, många av oss, hur en kompis fick uppdraget att på rasten ute på skolgården meddela att pojk- eller flickvännen inte ville fortsätta. Men samtidigt var det ju ofta samma kompis som hade ”frågat chans” när alltihop startade, så där kan man om man vill vara snäll ändå se en viss logik.

Men i den mån relationer ska avslutas har det väl ändå oftast varit så, att den som vill slippa loss fått fatta mod och ge besked, hur jobbigt det än kan vara.
Nu kan man alltså skicka ett litet textmeddelande så gott som gratis och allt är över. Facebook och Myspace går också att använda till samma syfte. (Man ska INTE tacka ja till Facebook, jag blir alltmer övertygad om det!)

Låter det här ovanligt trist? Jovisst. Men faktum är att jag känner till otroligt många exempel på hur en gång kärleksfulla band knyts upp på de mest brutala sätt.
Idel skitiga avslut.
Vad sägs till exempel om mannen som ”glömde” informera sin sambo om att han faktiskt letade hus tillsammans med en ny romans med vilken han väntade barn – samtidigt som han köpte semesterresa med dam nummer 1?
En annan hade förberett allt intill noggrant packade flyttkartonger innan han meddelade sitt redan beslutade partnerbyte.

Minns min bekant som bröt upp och drog iväg till ny kvinna när frun hade ett par månader kvar innan familjens tredje barn skulle födas.
Tänker på fyrabarnspappan som ringde hem en dag och meddelade att han just flyttat in i en ny etta, dock bara tillfälligt, tills frun och ungarna flyttat ut och radhuset kunde säljas så att han fick ut sin del av pengarna?!

Priset tar nog ändå den man som efter mer än 25 års äktenskap och fem lyckade arvingar en dag lämnade ett meddelande på fruns telefonsvarare. ”Läs din mail” uppmanade han (det var före sms:ns tid). Det gjorde hon. I mailet stod att han ville skiljas, utan vidare diskussioner. (Jo, de skildes, förvisso.)
Möjligen kan han utmanas om förstaplatsen på min lista av den karl som, när bara uppröjningen återstod efter hans och hustruns kalas på den trettionde bröllopsdagen, över smutsdisken meddelade att han funnit sitt livs passion – men att han inte hade velat förstöra feststämningen genom att berätta det tidigare.

Alla dessa exempel är hämtade ur verkliga livet, jag garanterar.
Nog blir man lite mörkrädd.
Och ja, jag inser att alla mina exempel handlar om män, men det kanske bara är en slump. Jag törs inte påstå att inte kvinnor gör likadant.
Smutsiga avslut är säkert inte enkönade.
Men fega, trista och sorgliga, det är de. Utan undantag.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Usch så hemskt vi bär oss åt mot varandra. Varför kan man inte vara så rakryggad att man tar ett samtal öga mot öga och talar om som det är. Visst kan man drabbas av passion men man bör ju ändå berätta det ordentligt för den andra parten. Det är inte heller konstigt att kärlek tar slut men har man levt ihop i många år så är det kanske saker som behöver redas ut. Jag bara ryser när jag läser dina exempel. Jag vet själv hur vår familj drabbades när mamma fick veta att min pappa hade en annan familj också, fästmö och barn. Hur det kändes och hur det blev har jag burit med mig ända tills för några år sedan. Jag var tretton när det hände och jag är femtioåtta idag så det har suttit i.

  SvaraRadera
 2. Kanske är det så att vi kvinnor mest får höra hur karlar gör?

  Sista året har min närmaste krets drabbats av flera stycken mycket snabba "avslut". Det påverkar omgivningen mer än man kan tro. Känns svårt när man känner båda lika bra och inte vill ta parti... vet inte hur det funkar, om man kan umgås med båda parter var för sig med nya kärlekar... vi får se.

  SvaraRadera
 3. Cicki, så är det säkert för många: det blir ärr som inte går bort. Och Bloggblad, du har säkert rätt i att man som tjej kanske oftast får hennes sida av historien - det finns säkert olika vinklar, olika detaljer. Men dumpa nån med ett sms??? då är väl ändå alla gränser passerade!

  SvaraRadera
 4. Nej, jag håller förstås med om att det är vidrigt att avsluta nåt via sms. Gräsligt.

  SvaraRadera
 5. Anonym12:49 em

  Som tjej kunde man kanske skicka ett "strippogram" ? Litet mjukare än sms.........

  SvaraRadera