måndag, maj 26, 2008

Stolta studentföräldrar

Det här är veckan när det kommer en skrålande student vart än man vänder blicken, trafiken stockar sig kring sportbilar med vitklädd ungdom, blommor och ballonger, lastbilsflak med skyltar, billig skumpa och alldeles för alkoholstark öl i händerna på de glada examensbarnen.
Årets hetaste studentvecka, helt enkelt.

Faktum är att det känns ganska skönt att det där är ett passerat stadium i vår familj, där Dottern var sist ut med vita mössan för ett år sedan.
Den här våren kan jag iaktta andra hetsande mödrar som far runt som skållade råttor för att få till den där buffén och fixa rätt sorts tårtor, samtidigt som mor själv ska försöka vara utstyrd så att hon är så lite pinsam som möjligt för sin ättelägg, som helst av allt bara vill vara stor och inte kännas vid någon bakomliggande generation alls.

Allt det där stressiga och jobbiga spelar förstås egentligen ingen roll. I grund och botten är vi allihop lika glada och stolta, om inte över hundraprocentigt lyckade betyg, så i alla fall för att vi – för att citera en gammal finansminister – "baxat dem ända hit".

Så en dag kom jag på att jag borde ha gjort en egen variation på den klassiska studentsången, den som nutidens barn knappt ids lära sig.
Men min text är tänkt att sjungas inte av studenterna själva, utan (just det!) av mamma och pappa.
Oavsett hur pinsam man då kan tänkas vara …
Kanske vill du låna den, Klimakteriehäxans egen studentsång? Var så god:

Stolta föräldrar nu vill tala om:
Lillflickan/lillpojken våran ska strax ta/har tagit studenten
Det vill vi fira så snälla ni, kom!
Ät och drick, å glöm inte present!
Vid pass klockan fem
Tror vi hon/han kommer hem
Kul är det då om
Ni är många med oss som
Med ett glas uti hand
Klämmer i allt vi kan
I ett dundrande grattis – hurra!
Å va våran lillflicka/lillpojke är bra!
Hurra!


Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Anonym1:24 em

  Jag ryser!
  Håll dig till prosan!

  SvaraRadera
 2. Grötrim på julklappar är också kul! Man har inte roligare än man gör sig!!!
  :-D

  SvaraRadera
 3. Anonym5:01 em

  Det där var lite snörpigt, anonym!
  Föreställde väl inte nån lyrik i högstämda klassen det tyckte jag framgick???

  SvaraRadera
 4. Anonym7:45 em

  Tja...hade du sjungit den för din "lillflicka" hade det nog varit skämmigt. Här i Norge har vi inte det problemet - här firar de förhoppningsfulla mellan 1 - 17. maj och sen har dom examen och tentamen. Ja, dom har minsann muntlig tentamen också. (Bäst att fira på förskott ifall man inte klarar sig!)
  Den stora grejen i Norge, där inte bara mamma men hela släkten springer som skållade råttor, det är konfirmation. Då skall allt vara perfekt, och en konfirmand med normalstor bekantskapskrets (här förväntas man ge presenter till kollegors barn även om man inte umgås på fritiden)¨bör kunna inkassera cirka 15 - 20.000 kronor i kontanter, plus diverse smycken/knivar/pennor/medmera...

  SvaraRadera
 5. Där jag jobbar har vi två veckor kvar innan studenten. Men dom har bal i morgonkväll!!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar alla slags hyllningsrim - även pekoral kan vara jättekul. Det här får godkänt även om det var liiiite för snällt... Det sköna med spex är att vässa pennan ...

  SvaraRadera
 7. En sak kan jag lova/trösta er med: jag tänker aldrig försöka mig på poesi! Men varje julafton har jag jätteroligt när jag skriver (dåliga) rim, och det ska jag alldeles bestämt fortsätta med!

  SvaraRadera
 8. Anonym7:33 fm

  Visst är det härligt att den siste är klar :)

  Har en känd författare tid med en utmaning?

  SvaraRadera
 9. Kända författare har säkert inte tid med nånting. Men jag skulle nog kunnas tänka ha det, om det händelsevis är mej du menar!?

  SvaraRadera
 10. Det är precis dej ja menar, utmaning i min blogg :)

  SvaraRadera
 11. Det är precis dej ja menar, utmaning i min blogg :)

  SvaraRadera