tisdag, maj 27, 2008

Sonya – prisvärd och värd att läsa!

Sonya Hartnett var för mig ett helt okänt namn tills en dag i april, när man fick vet att hon tilldelats årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Hon skriver oftast romaner för unga vuxna, fick sin första bok utgiven när hon var bara 15.

Och så blev det så, att jag skulle åka till Australien och träffa henne, hemma i Preston, en förort till Melbourne.
Dessförinnan sträckläste jag hennes böcker, hann med nio och en halv, innan vi sågs. Hon har skrivit arton, nummer nitton, "Butterfly" är inlämnad till förlaget (Penguin) för några veckor sedan. Nummer tjugo, en bok för små barn, föreligger i ett första utkast. Dessutom finns hon med i några antologier.

Det är ett författarskap som jag varmt rekommenderar, trots att hennes historier innehåller mycket sorg, elände och smärta. Två av hennes böcker finns på svenska, två till kommer i höst.
Sonya själv är en förtjusande person, klok och eftertänksam och samtidigt försedd med mycket humor.

Vilket jag hoppas framgår av det porträtt som blev resultatet av besöket. Programmet, ”Sonya Hartnett: Med blick för djur och människor”, sändes för första gången i går kväll i SVT2. I dag går det i repris i samma kanal klockan 16.20, i morgon kan det ses i 24an kl 20.00, och den 1 juni kl 11.10, i tvåan igen.
Om du vill se programmet i din dator har du det här.

På onsdag tar hon emot priset, 5 miljoner kronor, ur kronprinsessan Victorias hand. Prisutdelningen sänds direkt i SVT 2, klockan 18.15. I morgon, alltså.

Copyright obs! även bild! Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym4:15 em

    Intressant inslag, borde kanske läsa en barnbok..

    SvaraRadera
  2. Det är faktiskt mer vuxenböcker, tycker jag. Eller i alla fall för "unga vuxna". Bara två har hon skrivit för barn.

    SvaraRadera