fredag, maj 01, 2009

Klassikerfavorit

På bloggen Bokhora har de fem b-hororna bestämt sig för sina favoritklassiker i bokhyllan, resultat av en "fredagsfråga" med dagens datum.
Tunga namn - Oscar Wilde, Kurt Vonnegut och Leo Tolstoj - poppar upp.

Att kora en endaste favorit bland alla mästerverk är en så gott som hopplös uppgift. Men jag vet i alla fall en bok som jag glatt rekommenderar till fler. Själv läste jag den märkligt nog inte förrän bara för något år sedan, trots att klassikerstämpeln suttit länge.

Jag tänker på "Kristin Lavransdotter" av den norska Nobel-pristagaren Sigrid Undset. Passion och dramatik mellan pärmar, en historia som verkligen fångar! Det är den roman jag korar till min bästa klassiker.
Du har väl inte missat den?
Fast det är klart, sedan kommer jag att tänka på ... nej visst nej, EN var det ju ...

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Nejdå, den har jag inte missat. Fast jag hittade den inte förrän för ung. 10 år sen, men då var jag uppslukad länge.

  Oscar Wilde har jag försökt mig på i talboksversion, men somnade ideligen.

  Flera gånger har jag kommit på mig själv med att tycka att jag hittat Min Stora Läsupplevelse, men det har blivit alltför många genom åren. Jag kommer inte ens ihåg namnen på mer än Kerstin Ekmans serie om Vargskinnet. Den har jag både läst och lyssnat på - och levt med.

  SvaraRadera
 2. Nej jag har inte missat Kristin Lavransdotter....läste den för så länge sen att jag nog gärna skulle kunna läsa den igen.

  Att bara välja en är ju omöjligt. ;-)

  SvaraRadera
 3. Hu, så hemskt! Det går ju inte att välja en, det beror ju på så mycket! Vilket humör man är på när man läser, hu man mår när man skall välja - jag kan inte ens begränsa mig till tio (det syns i mina bohyllor.)

  SvaraRadera
 4. Ja, välja EN går ju inte, nä...
  Och inte har jag missat den inte - dock har jag den i en nyutgåva...
  Men, Nils Holgerssons underbara resa - läste jag långt innan den. Så jag tog Sverige före Norge ;) Dåligt på de där pristagarna annars, oftast har jag och den där kommittén helt olika smak :P Funderar dock skarpt på att testa Doris - boken om katterna, vad den nu heter - eller är någon annan bättre?
  Men, läsvärda böcker finns i mängd i bokhyllorna - och även mindre läsvärda... Försöker ibland rensa, dock. Hiskeligt svårt bara ;)
  Må så grankott...
  ngn som inte kan leva utan böcker - tar telefonkatalogen om så är... :P

  SvaraRadera