söndag, maj 10, 2009

Verkshöjd på trottoarnivå

Jag har varit på en liten utflykt.
En snabbis till Paris, faktiskt. Måste ju kolla trenderna med egna ögon … när det nu är vår och snart sommar … fast det är klart, det är en bunt år sedan jag var där sist, så någon riktigt pålitlig rapportör är jag väl inte, om man vill ha lite tätare koll på hur turerna går.

Men hur ofta eller sällan man har turen att komma till den franska huvudstaden går det inte att låta bli att ha jättekul på det enklaste av alla sätt: man tittar på folk. Gärna placerad på ett trottoarkafé, med en espresso i nypan och smulor av en nyss slukad croissant på hakan. Sedan kan man flanera längs skyltfönstren och ta intryck, alldeles gratis.

Och inte behöver man titta länge förrän man ser några huvuddrag.
Den här gången har jag bestämt mig för fyra sådana.
För det första: plagg i vit brodyr är helrätt. Det kan vara ett linne, en blus, en tunika eller en klänning. Somrigt, svalt, romantiskt.

För det andra: halsbanden är långa, stora, tunga och färgglada, i alla möjliga material, och hänger på alla åldrar. Den som har lite fantasi att kombinera med elementär händighet skulle faktiskt kunna bli sin egen lyckas smed, så att säga. Råmaterialet kan finnas i trädgården, i vedboden, på grusgången eller i garnlådan.

För det tredje: Väskorna är fortsatt av det där slaget som utan protest slukar allt för att nästan aldrig vilja släppa det ifrån sig igen, förrän man har rotat i en halv evighet och till sist, i superirriterat tillstånd, vänder upp och ner på alltihop. Gärna fransar, gärna metalldetaljer och, faktiskt, rosetter. Och så en liten bredvidväska, av mycket mindre storlek, en som man kan ha inuti den där kassen som egentligen är dimensionerad för Muminmamman.

Till sist det fjärde och allra mest slående: skorna. Eller för att vara mer exakt: klackarna. De är skyhöga och pennsmala och absolut omöjliga att manövrera. Samma höjd gäller för de tämligen vanligen förekommande kilklackarna. Trots det är det väldigt många som försöker – se bilden överst! - det kan bli intressant att kolla statistiken för besök hos ortopeder i Paris-området framöver!

Fast det finns ballerinaskor också. Men mellan det helplatta och det svindlande höga finns så gott som ingenting, såvitt man inte vänder blicken mot far- och mormödrarna som rullar bebis i barnvagn. Det blir nog rätt långa promenader på kullrig gatsten medan barnets föräldrar, som för länge sedan återgått till arbetet och inte har råd med dagis, gnetar ihop pengar till baguette och camembert.

Vi som gillar skor men som för länge sedan insett att det är smart att hålla sig till såna som går att gå i, vi kan i alla fall ha ganska roligt medan vi tittar på alla de där svindlande skapelserna.

En sorts konstutställning, helt enkelt. Konst på trottoarnivå. Och visst kan man väl applicera begreppet ”verkshöjd” även på fotbeklädnader? I alla fall när de är försedda med sådana klackar (och för all del, platåsulor)? Eller ska man anse att det snarare handlar om "värkshöjd"?

Redo för en bugg eller en hambo, någon?
Klassiskt svart, passar till det mesta, visst. Men hur tänker man om man lägger flera tusen på ett par sådana här?

Här har i alla fall en designer med humor varit i farten. Klacken är en liten naken människa. Jag har sett liknande på Harvey Nichols i London. Men är det skor?
Ulliga bollar på pimpinetta tofflor har vi sett förr - men detta? Hos Dior, om jag minns rätt.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. MEN så underbara skor. Jag förstår ju att mina foträta tantskor ligger illa till om jag åker till Paris - fast å andra sidan slipper jag dreglande karlar efter mig... :) För karlar gillar klackar har jag hört. (vet ju inte av naturliga skäl)

  I går satt jag på Centralstationen i en annan liten huvudstad och gapade stort över rosa strumpeband långt under kjolen... med svarta strumpor och svart kjol... Förmodligen var det meningen att vi lantisar skulle glo, så jag gjorde det rejält.

  SvaraRadera
 2. Ååh, så läckra! *villha,villha*
  Jag har några par riktigt fina skor - dom står i ett vitrinskåp när jag inte använder dom. Varför skall man inte se sina fina skor - och det är verkligen inte ofta man kan använda dom...

  SvaraRadera
 3. Klart roligare att se på än att försöka gå på, därom är jag 100% övertygad! Såg nog ingen som såg ut att gå riktigt säker. Och Paris har en hel del stor och ojämn gatsten dessutom!

  SvaraRadera
 4. Anonym1:57 em

  jag säjer bara hallus vuxus (rättstavat?)
  fast bara titta får man ju förstås

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. suck, jag vill vara pyttelite yngre..

  SvaraRadera
 6. Kan bara instämma med Hannele. De höga klackarna förekommer inte lika frekvent längre, åtminstone inte på mina fötter. Inköpen fortsätter dock ... hm.

  SvaraRadera
 7. PGW - precis så är det...
  Kulsprutan - jag har läkarord på att man får hallux valgus utan att gå i höga klackar, även om det kan förvärra läget.
  Hannele - vi kan väl låtsas?
  Malou - jag vet en människa som har en hel hylla med skor - på väggen i sitt vardagsrum! (nej hon bor inte med nån karl)
  Bloggblad - låt inte skorna hindra dig från att ta en tripp till Paris!

  SvaraRadera
 8. Fick just ett mail som kallade den här posten för ett "sko-inlägg" - attans att jag inte kom på det först, det var ju riktigt roligt!

  SvaraRadera
 9. Anonym8:30 em

  Åååh... tack för ett uppmuntrande inlägg. Googlade "verkshöjd", sitter med en hemtenta i juridik så kunde behöva något trevligt. O skor är ju... i dessa fallen, riktigt vackra! :)Hm, och roliga. Inte kan man ha tofsar på uteskor?! Känner mig lantlig, jag med. Lilla stan här.

  /fia i gbg

  SvaraRadera