onsdag, maj 27, 2009

Ryktet om bloggens död

Någon gång måste jag ha gått en kurs där det handlat om statistik. Sedan dess har jag en bok som heter "Hur man luras med statistik". Det är en lärobok som är en enda lång varningstext.

Man behöver veta en otrolig massa bakgrund innan man kastar sig ut i friska tolkningar av procentsatser, voteringar och upp- och neddykningar. Och det är långt ifrån enkelt att hantera.

Sedan en tid tillbaka cirkulerar uppgifter om att det är ute att blogga. Att trafiken på bloggservrarna har avstannat, att folk tar farväl av sina läsare och på sin höjd håller liv i sin Facebook-sida. Fast jag har inte sett att någon presenterat siffrorna.

En och annan lägger naturligtvis av, allt annat vore konstigt. Somliga tar en paus, längre eller kortare tid, det finns det säkert också goda skäl till. Det är ju faktiskt mänskligt att tröttna. Men så är det det där med statistiken.

För nu har jag varit och lyssnat på en person med insikter i it-världen. Och de siffror han presenterade, de har inte mycket med bloggdöd att göra. Nej, tvärtom fortsätter bloggosfären att växa, parallellt med twittrande och annat.

Varje dag startas 75000 nya bloggar på jordklotet - hur stort plus det betyder är svårt att veta, eftersom de som lägger ner sin verksamhet är svårare att identifiera.
Och världens församlade bloggare lägger ut - håll i er - 52 miljoner poster på en enda dag.

Det här är bara en av dem som ingår i dagens skörd. Du har 51999999 kvar att kolla om du vill hänga med. Och jag framhärdar: ryktet om bloggens död är överdrivet. Såvitt jag inte lurats av statistiken, förstås.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Misströsta ej, vi är kvar här ute. Allihop.

  SvaraRadera
 2. Kanske är det så bara att det i vissa bloggarcirklar blir stiltje ungefär samtidigt? Jag tror vi blir lite påverkade av varandra vi som känner varann och läser att den ena efter den andra tar paus?

  Sen kanske de andra tusentals tar paus en annan gång?

  Jag åker uppåt på 50-listan varje gång jag håller uppe i några dagar... men jag ser att ett par som låg högt tidigare har försvunnit därifrån helt - och 50-listan krymper ständigt...nu är den nere i 26.

  Och du ligger bättre till än nånsin!

  Nu när jag nästan är klar med allt till deadline, vaknar min blogglust igen.

  SvaraRadera
 3. Ehhh, och jag var då en av dessa 52 miljoner idag som la ut en post? hm... tur man kanske bara(?) lägger ut en om dagen? Oftast i allafall, ibland fler... Men, det kändes skumt, hrm...
  Må så grankott...

  SvaraRadera
 4. Man kan bli stressad för mindre...52 miljoner inlägg...

  SvaraRadera
 5. Av någon anledning fick det här mig att tänka på löpsedlarna till en av Australiens mest kända skvallertidningar. Vecka efter vecka, i åratal nu, har Kate Holmes gjort slut med Tom Cruise. Texten på framsidan är nästan alltid likadan. "She's finally had enough", "Kate says goodbye". Statistiskt sett, om man använder tidningens rubriker, har det gjort slut kanske 104 gånger nu.

  SvaraRadera
 6. BB - tack!
  Bloggblad - du har antaligen helt rätt. Kul om du tar nya tag! Och den där 50-listan, den upphör aldrig att förvåna. Jag såg en gång att jag låg på 4e plats. Dan efter tror jag att jag var nr 15 eller så.
  Bim och Ninni - man MÅSTE inte läsa alla ...
  Matilda - vi har såna paralleller här också, flitigt exponerade i den s k kolorerade veckopressen, fast just i ögonblicket kommer jag inte på något exempel. Förmodligen handlar det inte om nån som är lika snygg som Cruise i a f...

  SvaraRadera
 7. De som är mest aggressivt emot bloggar, har jag märkt, är ofta personer som aldrig ens varit inne på en blogg. Och som när man frågar om vilka bloggar de närmast tänker på som så onödiga fräser ilsket: "Jag har verkligen inte tid med blogg ... eller facebook ... eller... " Jag argumenterar inte ens med dem längre. Fortsätter bara med mitt så trivsamma bloggande!

  SvaraRadera