fredag, maj 22, 2009

Moderna vykort

Med stora kliv är vi på väg in i den tid som traditionellt varit vykortens högsäsong. Alla har vi suttit där med solsveda på näsan och intorkat havssalt i håret och försökt formulera en trevlig hälsning till någon där hemma som inte tagit ledigt. Och alla har vi väl också kunnat konstatera att det kan vara lite svårt att variera sig, att komma undan standardfraserna, i kombination med strandbilden eller katedralens torn eller en solnedgång över fjälltopparna.

Det där idétorkan kan naturligtvis vara en anledning till att vykortshanteringen minskat totalt sett – men det stora skälet är naturligtvis att nu tar vi snabb kontakt via dator och mobil i stället, sms och mms utgör de moderna vykorten.

Posten, numera ett vinstjagande företag, har insett sitt problem. Och försöker faktiskt anpassa sig, på ett sätt som jag tycker verkar rätt lovvärt.
För visst är det väl så att de allra tacksammaste vykortsmottagarna tillhör en äldre generation, just den befolkningsgrupp där datortätheten är som lägst? Samtidigt är varje försändelse som inte är en räkning extra välkommen hos samma personer (hos vem är de inte det, förresten).

I år kan man alltså skicka ”riktiga” vykort med sina egna, sprillans nytagna, bilder. Man knäpper. Blir nöjd med resultatet. Och skickar sedan över fotot som mail eller mms till posten.se/vykort, så lovar de att dagen därpå får adressaten ett ”riktigt fint lackat vykort” i sin brevlåda (ja, det där med ”riktigt fint” får man väl ta med en nypa salt, i någon mån lär ju det bero på fotografen också … och motivet …).

Priset, 17:50, är väl inte heller avskräckande om man jämför med ordinarie porto plus priset på ett standardvykort – är det ens högre? Det här, personligare sättet, skulle rent av kunna bli billigare!

Tror faktiskt att jag ska testa detta.
Men först måste jag ju få semester – och det dröjer länge än. För även om det vore ljuvligt att vara ledig mellan hägg och syren så jobbar jag.

Den här bilden, tagen alldeles nyligen, skulle kunna vara ett litet vykort från Stockholm, närmare bestämt Södermalm. Med hägg-hälsningar!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym8:45 em

  Det var ingen dum idé som Posten introducerar!
  Kan vara värt ett försök, men först gäller det att lära sig hur mms fungerar.
  Något jag inte har brytt mig om att lära mig hittills.

  SvaraRadera
 2. Vilken smart grej! Det ska jag absolut prova. Tycker att det är roligare att skicka "riktiga" vykort än elektroniska, det är en härligare känsla på något vis att få ett vykort i handen.

  SvaraRadera
 3. Gillar absolut idén, ska kanske redan testa det så familjen hemma får se hur vi har det i Spanien.

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar vykort, hm, även vanliga handskrivna brev, även om det är år sedan jag såg något sådant i posten... Men för att komma till saken, jag har skickat sådana här vykort man tar själv och de blev riktigt bra :)

  SvaraRadera
 5. Anonym12:19 em

  Otroligt välkomponerad bild, i all enkelhet!

  SvaraRadera
 6. Tack Shirouz, då är det bara för oss andra att testa!

  SvaraRadera
 7. Kan varmt rekommedndera Postens vykortstjänst! Gjort både egna kompositoner av foton med text oxh tagit ett enskilt foto. Resulterar i ett stort (14x20 tror jag) kort i bra kvalite. Att det dessutom går att skicka till vemsomhelst i hela världen för detta pris är mycket tilltalade.

  /Christina

  SvaraRadera