tisdag, september 01, 2009

Återvinning

Det är ett modeord, ett ord i tiden: återvinning.
Visst är vi relativt duktiga på att ta vara på vårt skräp, det där som ska sorteras i separata behållare för att sedan bli till papp, fleece, plast eller nya glasflaskor.
Men det går med fördel att återvinna annat också. Eller maxutnyttja det, som är en variant, eftersom ”allt kött blir hö” i slutändan …

Ta en bukett gladiolus, till exempel. Det är en av säsongens mest typiska växter. Kan vara nästan meterlånga när du köper dem, med några få utslagna blommor längst ner på blomaxet.
För att få mesta möjliga glädje av knopparna ska du nypa av de översta, men det vet du ju redan.
Men sedan då? När blommorna vissnar nedifrån och får hela buketten att se rätt så bedagad ut? Svisch iväg? Nej!

Det är då som gladiolusen kan låta sig förvandlas till en liten dekoration i miniformat. Lite oväntat går den från ett dominerande blickfång med krav på jättevas till en starkt nedkrympt men söt skönhet som får plats i ett litet glas.
För när 98 procent av den där blomkvasten gått till komposten står de sista två hundradelarna kvar. Återvunna och maximalt utnyttjade, i full fägring.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. En fin och tänkvärd text toppad av en fin bild. Dagens behållning.

    SvaraRadera
  2. Tack BB, du är snäll du!
    Och om återvinning:
    Ja men visst är det rätt som Marit Paulsen säger: om vi inte kastade så förbålt mkt skulle vi inte behöva yra så mycket om ekologiskt och närodlat, det skulle blir bättre liksom alldeles av sig självt! Jag tror hon har rätt. Fast det är klart att lite närodlat inte är fel det heller. Kanske slänger man mindre av det också, eftersom det oftast är lite dyrare ... trots ringa fraktkostnader ...

    SvaraRadera