fredag, september 04, 2009

Trött på 4711?

Trött på den gamla vanliga Chanel nr 5? Vill sova i något annat än Ardens Green Tea? Står det rent av kvar en gammal flaska 4711, eller en Femme i badrumsskåpet (en höjdare från 70-talet i flaska prydd av svart spets)?

Det där med dofter, det är ett svårt kapitel. Om man börjat med White Linen, när är det dags att sluta? Vad är det som säger att billiga Date är sämre än något som det står Dior på?
Nu vet jag i alla fall att Alternativet finns, och vi talar om ett Alternativ med stort, väldigt stort A.

Man kan faktiskt få sin alldeles egen doft framtagen av en fransk parfymör som, för modehuset Jean Patous räkning, analyserar sin kund ur olika vinklar: vilka intressen, hurdan personlighet, vilken sorts liv.

Sugen? Bara att boka tid. Du blir upphämtad i limousin och får åka runt i den i Paris tillsammans med Monsieur, som på det viset förbereder den blandning av dofter han ska ta fram. Nej, det är inte billigt. Ungefär en halv miljon kostar det. Men behöver man känna sig exklusiv så …

Detta har jag inhämtat i radioprogrammet Stil, som sändes i P1 i förmiddags. Tyvärr hinner jag inte höra det så ofta som jag vill, men det är ett nyskapande, lysande program som Susanne Ljung gör. Hon får mode att bli spännande, att handla om människor, om historia och historier, om epoker – om stil helt enkelt. Och ja, det sänds i repris och går att höra på webben.

Förresten borde dagens sändning inspirera fler att plocka fram en gammal höjdarroman ur hyllan: Patrick Süsskinds "Parfymen" är klart läsvärd. Numera finns den i filmversion också, men den har jag inte sett.

Om den franske parfymören har gott om kunder? Ja, tydligen. Då undrar jag bara en sak: om man nu skulle ta och punga ut med den där halva miljonen – hur VET man då att ingen, absolut ingen annan går omkring och luktar likadant?

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Jag vet ungefär en halv miljon andra saker som jag hellre hade lagt stålarna på hahaha

  Tänk om ens personlighet och intressen stinker???? *yikes*

  SvaraRadera
 2. Jag kör fortfarande med Green Tea, den är huvudvärksvänlig, men det kanske är dags att prova på något annat.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag precis börjat lyssna på programmet och de inleder med att prata om bl.a. Ågust Strindberg. Va? Säger man Ågust nuförtiden? August uttalas väl Aaauugust?

  SvaraRadera
 4. Uff..parfymerer slutade jag med för länge sen...Det finns väl inget hemskare (jo, det finns det väl..) än damer insvepta i ett parfymmoln som ångar förbi! Boken Parfymen är en riktig höjdare, filmen är också bra, men boken förklarar allt mycket bättre! Jag har läst "Brokeback Mountains" och vet inte om jag vill se filmen. Böcker är ett kapitel för sig ;) och blir oftast inte bättre av att filmas.
  Ha det bra! (Jag hittade hit pga att jag googlade på "Minns i november...")

  SvaraRadera
 5. Anonym7:27 em

  Vilken dröm det vore att få en skräddarsydd parfym...
  Who cares om någon annan eventuellt doftar likadant, bara jag är nöjd...
  Det fattas bara en 1/2 miljon!

  SvaraRadera
 6. Och så får man ju hoppas att inte nån i omgivningen dör av astma...

  Jag hade en period på flera år, när jag inte tålde parfymdoft. Fick byta plats på konserter... flytta mig på kalas etc. för att jag inte kunde andas. Så jag sparar den halva millen till nåt annat.

  SvaraRadera
 7. Kimmi - jag med, så fort jag får 500 000 över!
  Matilda - Green Tea är den enda jag numera törs använda! Och så det där med Ågust och Agust - om detta råder en ständig strid. Det anses att man på herrns tid sa Å. Men vi säger ju numera A. Och båda uttallssätten är "godkända" - fast vill man verka lite bildad och fin säjer man nog Åååågust.
  Yvonne, välkommen, kul att du hittade hit! Håller med om att överparfymerade människor - det finns såna karlar också - är en direkt plåga för sin omgivning. Och böcker är nästan alltid bättre än filmerna som bygger på dem, men B_back M. har jag inte läst.
  Marskatten - du får börja spara!
  Bloggblad - hellre för lite än för mycket, det är ju gott om folk som faktiskt är allergiska.

  SvaraRadera
 8. Jamen all doft blir ju din personliga - parfym luktar verkligen olika på olika människor. Och White Linen behöver man verkligen aldrig sluta med..men man kan komplettera med Clean Shower Fresh.
  Som omväxling :-)

  SvaraRadera
 9. Tack för förklaringen. Jag förstår ändå inte, för det är ju en svensk författare, varför anses det då finare att uttala hans förnamn på engelska?

  SvaraRadera
 10. Nej jag skulle aldrig lägga så mycket pengar på en doft. Men däremot skulle jag gärna vilja ha tips på någon bra doft som inte är för stark.
  Har du något förslag?

  I August Strindbergsällskapet säger man Åugust...
  Visst hävdar man att man sa så på den tiden han levde?

  SvaraRadera
 11. Malou - så är det säkert. Vi luktar ju personligt även utan parfym! Kanske ska jag ge White L en chans igen, förresten ...
  Matilda - jag tror att det var franska ideal som gällde mer än anglosaxiska på Ågusts tid!
  Londongirl - Green Tea har jag kört med, den är mild tycker jag. Och oj så länge de där flaskorna räcker (ni inser ju av min bild att det blivit några stående i badrumsskåpet, ingen av dem är ny!)

  SvaraRadera
 12. Intressant! Och jodå, att franskan var populär på hans tid, så mycket visste jag, men jag trodde uttalet var ett nytt fenomen. Det är alltså Ågyst!

  SvaraRadera