lördag, september 05, 2009

Vem rakar vad och i så fall varför?

Linda Skugge och jag har en relation.
Ja, hon känner inte till det, men för mig framstår det allt tydligare att vi har en hel del gemensamt, och jag ingår i alla fall sedan länge periodvis och stundtals i hennes fan klubb.

Det är naturligtvis i de sammanhang där vi tycker lika, hon och jag, så enkelt är det. Och ibland blir jag uppriktigt förvånad, och tacksam, över hennes klara och tydliga budskap. Om jag skulle ge uttryck för samma åsikter skulle jag stämplas som värsta gnällkäringen, gammal hagga som tiden sprungit ifrån. Men Linda är ju ung, bara 35! Så otroligt praktiskt, jag kan ta skydd bakom henne, få hjälp och stöd!

Den här gången gäller det vad som brukar kallas för generande hårväxt. Sådan kan uppstå lite här och där på en människas kropp, men i vad mån den generar personen i fråga är – eller var åtminstone förr – förmodligen tämligen individuellt.
Generande hårväxt avlägsnas ofta, i vitt skilda kulturer, och med olika tekniker: tortyr (dvs vaxning), rakning, epilator, kräm … En stor och välmående marknad. För det där generande håret, det har liksom brett ut sig.

”Är det inte peddovarning på att ha rakad mutta?” skrev Linda redan för fem år sedan, fast jag inte läst krönikan förrän nu. Hon ser tillbaka på utvecklingen i feministkretsar sedan boken ”Fittstim” kom ut: ”Nå vad är det som har hänt? Jo alla unga tjejer och vuxna kvinnor rakar muttan. De tar bort alltihop!”

Linda fortsätter: ”När hände detta?! När började vuxna kvinnor raka bort allt hår? Hur började det, hur gick det till? Var kommer det ifrån, porren? /…/ Är det inte peddovarning på att ha rakad mutta? Varför ska tjejer ha rakad mutta och se ut som barn?”

Jag har gjort samma iakttagelse, stilla undrat över orsaken, över var detta mode (eller vad man nu ska kalla det) kommer ifrån. För, som Linda konstaterar, ”det är kliigt och jävligt och man får små utslag”.
Vem rakar vad och i så fall varför, det är min stilla undran. Skulle vara intressant att veta om Linda Skugge har svaret nu, fem år senare. För hårväxten har bevisligen inte tillåtits komma tillbaka.

Copyright Klimakteriehäxan

Krönikan "Är det inte peddovarning på att ha rakad mutta?" finns i boken "Lindas bästa/värsta".

5 kommentarer:

 1. Jag brukar inte läsa Linda S, men här sällar jag mig till medhållarna. När jag fick första barnet, ingick det rakning av hygieniska skäl. Men aldrig någonsin har jag haft sån klåda som då... Och det har f.ö. aldrig varit på tapeten varför jag skulle vara rakad där. Att en buske i armålorna kan se lite blötslibbig ut, det håller jag med om, och de kan man ju råka visa sommartid. Men den andra busken brukar jag inte visa upp offentligt.

  SvaraRadera
 2. Många av dagens unga tycker verkligen att kroppshår är äckligt. Jag undrar som du; Hur kan en helt naturlig företeelse på så kort tid bli en ren styggelse?

  Man blir riktigt ledsen när man ser alla släta kön och utstuderade mu*sfrisyrer på mycket unga tjejer (och killar, fast inte "mus-" förstås) i omklädningsrum.

  SvaraRadera
 3. Att döma av de mängder parfymer och deodoranter vissa häller och sprutar över sig, är tydligen många rädda för att de ska lukta människa med.

  SvaraRadera
 4. Hörde ett radioprogram, där ungdomarna tyckte det var äckligt och snuskigt med hår. En hårig kille är inget unga tjejer tänder på...

  SvaraRadera
 5. Håller med Bloggblad. Och jag är helt säker på att naturen har utrustat oss med hår på detta känsliga ställe som skydd. Håret växer ju ut ganska fort också och sticks och kliar!

  Apropå killar tycker jag att det är sexigt med hår på bröstet, men jag är förstås gammaldags...

  Lin*da Sku*gge är utmärkt för de unga tjejerna. Jag brukar läsa hennes spalt i ICA-Curiren där hon svarar dem rakt på sak och väldigt förnuftigt, trots att hon inte är utbildad psykolog. Jag gillar henne skarpt!

  SvaraRadera