tisdag, september 08, 2009

Dags för skobyte

Det börjar bli dags nu. Dags för En Stor Omställning. Sandalernas tid håller på att ta slut. De ”riktiga” skorna, de där med hälkappa och tåhätta, ska fram igen. Och inte nog med att de ska fram, de ska på också. På samma fötter som levt ett fritt och tåviftande liv i flera månader, utan hindrande strumpor eller läderbitar.

Lätt är det inte. Men ett nödvändigt ont när temperaturen visar nedåtgående tendens och höstregnen lurar i nästa front.
Det är nu man inser hur skönt det har varit att lalla omkring i de där stora, breda och luftiga vandrarsandalerna. Och hur långt det är tills det blir dags för dem igen.

Fast det är klart, vackra är de inte. Vi som gillar snygga skor, vi får liksom vända den blinda fläcken till. Funktion och bekvämlighet har haft företräde före stil och elegans. Nu kan det kanske bli lite roliga klackar, lite glada färger, lite skojiga snörningar, några läckra stövlar eller tuffa boots.

I England har en läkarförening gjort en undersökning om hur folk tänker när de köper sina skor. Det visar sig, att fler än var tredje kvinna under den gångna sommaren köpt skor på rea, trots att de visste att de inte var stora nog. Men det är inte bara kvinnor som trycker in fötterna i för små skodon. Nästan en femtedel av männen har också köpt skor i fel storlek.

Idealet är självklart kombinationen ”vacker för ögat, bra för foten”. För ingen som knallat omkring en stund i för trånga skor kan undgå att veta, att skavsåren sätter sig inte bara på fötterna utan också i ansiktet, som får allt svårare att le ju längre den plågsamma promenaden blir. Och den som ändå envisas riskerar att drabbas av ruggiga åkommor som liktornar, spruckna hälar, inåtväxande naglar och en och annan ilsken knöl.

Ack ja. Vilken tur ändå att det faktiskt finns skapelser som klarar hela kravlistan. Men det finns ju folk som köper skor bara för att gå i. Och så finns det skovänner som kan gå nästan hur långt som helst för ett par vackra skor ...

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. jag har lyckliga breda ankfötter i sköna skor :)

  SvaraRadera
 2. Jag tänker på när jag var tonåring och staplade fram på stilettklackar och ständigt hade värkande fötter. Och hur man efter en fest alltid tog av sig dem och gick hem barfota...

  Skönt att modet har förändrats. På den tiden fanns det bara "systerskor" som alternativ. Nu finns det som väl är jättesnygga bekväma skor för promenader.
  Kul inlägg som gav upphov till reflexioner...

  SvaraRadera
 3. Anonym11:24 fm

  Jag känner igen mig totalt på din beskrivning. Fasar för hösten och blåsor och skavsår som tyvärr är garanterade alla tre. Är aldrig utan Compeedplåster när årstiden för stängda skor börjar.

  Fint foto på vackra skor i din blogg. Egna dojor eller?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Och jag har precis köpt mig ett par skor som är riktigt läckra men så pass höga (för mig som är ovan) att de mest duger till att stå och se vacker ut i. Bara att hoppas att jag blir bjuden på åtminstone ett litet coktailparty i höst och vinter!

  SvaraRadera
 5. Skor måste vara bekväma, så tyvärr syns jag aldrig i läckra stilettklackar. Men visst är det snyggt med klack! Synd bara att det är så obekvämt.

  SvaraRadera
 6. Hannele - du ler säkert också, i a f ofta!
  Musikanta - "systerskor" är ju synonymt med skitfult, men nu finns ju alternativ tack och lov!
  Kulsprutan - så sant, så sant: alla tre kommer att drabba oss. Och jo då, min skor, reafynd från tantaffären frfr andra (Frövi) på sommarens utförsäljning.
  Annika - sittskor har vi allihopa!
  Matilda - klack får inte vara skyhög, det kan ju absolut ingen gå på.

  SvaraRadera
 7. Jag har Mimmi-Pigg-fötter och gillar vackra skor - en ekvation dömd att misslyckas...

  Men jag köpte nyss ett par helklädda skor av samma variant med rullande sula... fuskversion av massajsko - jag har framlevt hela sommaren i d:o sandaler och bara älskat dem.

  I Nrkpg finns en affär som heter Sköna skon, de har verkligen sköna skor och riktigt snygga - men ack så dyra... högst ett par om året har jag råd med där, för de bästa finns ju inte kvar till rean...

  SvaraRadera
 8. Sköna skor har vi i Göteborg också,
  jag har visat mina snygga tantskor...

  SvaraRadera