måndag, september 14, 2009

Reapris på paradis

Alla har vi väl någon gång drömt oss bort någonstans, till en exotisk plats där stillhet råder i solen, där mobilen är död, dit bredbandet inte tar sig, där ljudbilden huvudsakligen består av stilla vågplask och vindbrus i mäktiga trädkronor. Inte sant?

Men lika sant är det förstås också att ganska få av oss får uppleva det där äventyret på riktigt. Vi får nöja oss med en bilresa till släkten eller en charterresa till ett åtkomligt resmål, med eller utan Ryanair-syndrom*.

Fast det finns faktiskt andra möjligheter också. Som nu till exempel, när den internationella finanskrisen har gjort att dussintals öar är till salu, till reapris, utanför Australiens kust. Det är öar med bebyggelse, bara att flytta in i fina hus med pooler, ibland med egen liten landningsbana till det tvåmotoriga privatplanet (som ingår i köpet), eller en helikopterplatta för gästerna som väljer att anlända med den sortens transport. Privat strand är en självklarhet.

Priset på de här öarna har nu gått ner till hälften av vad de betingade bara för ett år sedan. Fast sandstränderna är lika vita och havet lika blått, fisket lika givande och solen lika varm. Det är bara människorna som inte har riktigt lika mycket pengar, utan hoppas på intresserade köpare för att kunna lämna ölivet bakom sig.

Sugen? Ja, nog låter det väl häftigt. Men det är det där med priset. För även om det är rea med femtio procent kostar den billigaste ön ungefär nio miljoner kronor.
Ön heter Temple och beskrivs som ett paradis där man kan plocka sina egna ostron direkt från klipporna, där man kan se valar simma förbi vinkande med sina väldiga stjärtfenor och där havssköldpaddor har sina bon på stränderna. Huset är avsett för fyra personer, med två badrum. Dock är det inte särskilt lyxigt inrett, om man tittar på bilderna, det känns som en liten besvikelse.

Det finns förstås ett tredje litet aber också: det blir rätt långa resor till sommarstället om det ska ligga på en ö utan Queensland …
Men drömma går ju.


Copyright Klimakteriehäxan
Källa: The Independent. Bilderna på Temple Island från mäklarfirmans hemsida.

*Ryanair-syndromet – det är situationen när man upptäcker att det man betalt för bara är en bråkdel av vad något kostar. För varje extra fragment av service tillkommer en avgift, vilket gör att totalpriset blir ett helt annat än det du trodde när du ”fyndade”.

3 kommentarer:

 1. Tack för ett bra namn på det syndromet!

  Fast mitt problem i det här med en egen ö är att jag är så flygrädd... endast det....

  SvaraRadera
 2. Det är lite långt borta från barnbarnen annars hade jag givetvis varit spekulant :-)

  SvaraRadera
 3. Ja Bloggblad, det blir ju lite jobbigt att ro dit ...
  Musikanta - ett sådant skäl måste vara giltigt!!!

  SvaraRadera