onsdag, september 26, 2012

Dags igen: Bokmässa!

 
I morgon är det dags igen. Bok & Bibliotek öppnar i Göteborg, för 27:e gången. Poseidon lyser vackert grön efter sin spavistelse, men Karin Boye har fortfarande time out  ja, jag talar om Götaplatsen ...

Vädret visar sig från sin allra sämsta sida. Varje gång jag varit här på mäsan tidigare har solen strålat och termometern visat klar sommartemperatur, vilket har varit ganska jobbigt för de trendmedvetna som kommit hit i höstens nyaste kreationer, i ull och tjocka tyger.
Men i år är det riktigt blött och grått, paraplytvång råder och taxirörelsen har glada dagar.

Riktigt lika glada verkar inte mässpersonalen och utställarna vara, i alla fall inte så här kvällen innan folk släpps in. Här snickrar man och målar färg på en vägg som ska bli grön, men som knappast kan hinna torka, lasttruckar far härs och tvärs, folk sliter med blytunga bokkartonger, flyttar möbler, häller upp bjudkarameller och fifflar med elsladdar och datorer. Bitvis är mässhallen tom och öde, där ska snart 100 000 besökares trängas. Att förberedelserna ska kunna vara klara om bara några timmar verkar helt omöjligt.
 
Nobelpristagaren Tomas Tranströmer, omslagspojke på mässkatalogen i tidningsformat, är på plats och äter middag vid bordet bredvid vårt. Mindre berömda pennor ser sig om i förhoppningen att bli igenkända. Ljudnivån i baren är hög, de berömda räkmackorna kommer ut från köket i en strid ström. Snart är stadens alla hotellrum fyllda, författarna har signeringspennorna klara, skyltarna med lockpriser kommer att dra kunder.

I år är Norden temat. Vilket medför att man exempelvis kan köpa böcker på färöiska, vilket jag tror inte hänt förut. Bland de svenska dragplåstren utmärker sig Jonas Gardell och Tommy Körberg. Alfons Åberg finns med på ett hörn, liksom 100-årsjubilerande Svensk hemslöjd. Själv önskar jag att jag skulle kunna gå och lyssna på Ingrid Betancourt, fransk-colombianskan som levde kidnappad i Colombias vildmarker (särskilt nordisk är hon förvisso inte men hennes historia är spännande!), men det kommer tyvärr inte tiden att medge.

Och än en gång har jag som ambition att INTE köpa en massa böcker. Men det är klart: är det kanonpris på exempelvis en ljudbok som lockar slår jag nog till. Dessutom ska jag försöka hitta till vrån där veckotidningarna säljer ut sina överblivna bonuspresenter, ni vet "tre nummer av tidningen, en supermodern väska, en trendig sjal, en skål och en sminkväska för bara 79 kronor". De där prylarna tycks aldrig gå åt, hur lockande erbjudanden det än kan tyckas vara. I fjol köpte jag Iittala-lyktor till vrakpris ... men inga böcker!
Vi får väl se hur det går.
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. jag är redo, tänkte spana irlänningar (??), kan inte färöiska, bara finska.

  SvaraRadera
 2. P.S.
  Karin Boye är också nyduschad, kanske ihop med Poseidon... men hon är i Trädgårdsföreningen.

  SvaraRadera
 3. Hannele, det vore kul att ses!

  SvaraRadera
 4. Det var ju oväntat att Betancourt deltar... henne hade jag gärna lyssnat på också! Sträckläste boken.

  SvaraRadera
 5. det är bara 100 000 där, kan inte vara svårt att hitta dej

  SvaraRadera
 6. Anonym12:43 em

  Hoppas allt blir klart i tid och att du får det trevligt.
  Goda räkmackor är ett klart +.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. jag besökte "ditt" förlag, du hade hälsat på dom på morgonen, såg lite löst svt-folk....

  SvaraRadera
 8. Tänk - inte en tanke har jag tänkt på vart alla kartonger tar vägen som böckerna måste komma i.

  Jag hade gärna åkt ner, men - egotrippad som jag är, så väljer jag förstås Smedens dotter i Eskilstuna!

  Min trogna läsare "Ökenråttan" säljer sin nya fina bok på mässan, och min väninna och skrivarkollega säljer sin handbok för lärare - och en körkompis säljer släktforskningsböcker, så jag hade haft en del montrar att besöka.

  SvaraRadera
 9. lördag, hur har du det då? jag ska lyssna på några finska författare på biblioteket på eftermiddag

  SvaraRadera