torsdag, september 27, 2012

Dagsnoterat från bokmässan

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hade ny t-tröja.
Det rådde desperat, frenetisk iver i morse i mässlokalerna. Folk rättade till detaljerna, packade upp det sista, med ett öga på klockan och ett mot insläppet där folk var på plats för att komma in fort, slippa trängas, hitta eventuella guldkorn.

Och ett och annat klokt ord yttrades redan i starten. Som till exempel när litteraturutredningen presenterar sitt betänkande och en av panelisterna slår fast, att läslust går i arv. Alltså måste föräldrar motiveras att redan tidigt börja läsa för och med sina barn, annars missar man något mycket viktigt.

Det har nämligen hänt saker med svenska folkets läsvanor. Från att ha varit världsledande när det handlar om bokläsning och läsförståelse  kan vår position numera definieras som "världsmedioker". En annan i utredningsgruppen  konstaterar, att översättaryrket är evigt krångligt: ju skickligare översättare, desto mer kvalificerade texter  och därmed färre läsare ... ingen gynnsam utveckling!

En av våra främsta läsfrämjare, Alfons Åberg, får pris på fredagen av kulturministern. Hon hade dagens roligaste t-tröja, en present från Biblioteksfrämjandet (ifjol stod det "Tant vere här" på många damer på mässgolvet). Jan Guillou har förvisso också värvat läsare, framför allt med "Ondskan", och en annan ungdomsvärvare är förstås David Lagercrantz med Zlatan. Nu säljer Guillou andra delen av sin historiska trilogi, men signeringskön var inte jättelång. Inte heller Lasse Berghagen drog storpublik, men så snart allmänheten släpps in (på fredag eftermiddag) ändrar sig säkert den bilden.

Fast trängseln är verkligen ojämn. För samtidigt som de stora förlagen satsar för fullt sitter en hel del utställare alldeles ensamma i sitt lilla bås. De ser ut att ha jättetråkigt, eftersom ingen verkar bry sig. En och annan författare piggar upp, som till exempel Viveca Lärn, för dagen i chockrosa Doc Martens-kängor som matchade hennes i övrigt svarta och rosa outfit. Louise Hoffsten var en av seminariedeltagarna när det handlade om skola och kreativitet. Hon var helsvart, men piggade upp helheten med ett glittrigt bälte.

Göran Rosenberg hade kastat slipsen när han gick för att hämta 100 000 kronor, stipendium från Natur & Kultur. Memoaraktuelle Tommy Körberg verkade inte veta vad han skulle göra med blombuketten han hade förärats. Bob Hansson såg precis så bohemisk ut som man fördomsfullt väntar sig av en poet. Tomas Tranströmer förefaller ha ett späckat program, trots att han inte längre kan tala. Serietecknaren Gunna Grähs forsade fram, antagligen med nya strippar i tankarna.

Ett av de roligaste inslagen i det enorma utbudet är tablettförpackningen med etiketten Islamofobil. En utförlig instruktion medföljer: ta en tablett när du är på väg att säga dumma saker om människor av andra religioner, det är huvudbudskapet. Trettio kronor kostar kuren! 

En entusiastisk bibliotekarie hade köpt så många böcker för egen konsumtion  deckare och fotoböcker  att hon blev tvungen att gå till hotellet och lasta av innan hon skulle återvända för att handla mer. 
Själv har jag klarat hela dagen utan att slå till på en endaste liten tidning!
Och regnet då? Jo tack, bara bra. Det vill säga att det öser ner nästan hela tiden.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Jag har tänkt på de där som sitter ensamma i sin monter och ser hemskt uttråkade ut - och undrar om det finns nån enda köpare som vågar gå fram...

  SvaraRadera
 2. jo, jag såg hennes make och råkade få lunchbiljett och åt men Lena Adelsohn Liljeroth... jag hade min rosa vagn (dra-maten) full, för hittade så mycket roligt udda böcker som inte finns i vanliga bokaffärer. Ikväll ska jag lyssna på William Butler Yeats översättare vid universitetsbiblioteket, dom ska öppna nån utställning.... irländare får mitt hjärta att klappa och jag fick en inbjudan...

  SvaraRadera
 3. P.S.
  idag blir det sol :)

  SvaraRadera
 4. Anonym2:44 em

  Varför fick TK blommor? Var hans bok kanske florerande?

  Lenas syster - som inte tror att du går hem tomhänt från mässan :O)

  SvaraRadera
 5. Bloggblad - ja man tycker synd om dom, inte sant!
  Hannele -kul att du fyndade!
  Lenas syster - jag vet inte, antar att Körberg framträtt och pratat om boken och så fick en blomsterkvast. Han har väl en hel del beundrare/innor fortfarande?!

  SvaraRadera