fredag, september 21, 2012

EROTISKT i Veckans fönster

Dundersuccé.
Det finns väl inget mer passande ord i sammanhanget.
Boken kom ut för mindre än ett år sedan och är redan översatt till 45 språk. Hon som skrivit den behöver aldrig mer anstränga sig för att tjäna mer pengar.

Folk har nämligen blivit som tokiga. Alla ska läsa EL James ”Fifty Shades Of Grey” eller som den heter i svensk översättning ”Femtio nyanser av honom”.
”Brännhet höstläsning” står det i reklamen. Recensenterna har inte varit lika överväldigade, men det spelar i det här läget ingen roll. Köpsuget är skapat och stabilt.

Och det lär vara erotiken som drar. Sexskildringar man inte läst förr, åtminstone inte i så kallat riktiga böcker, med hårda pärmar, inköpta i en alldeles äkta bokhandel. Huvudpersonen är oskuld när historien börjar, men det är ett tillstånd som går över efter inte särskilt många sidor, tycker jag mig förstå.

Tänk att vi uppenbarligen är så svältfödda på handgripligt kärleksliv i skriven form! Tänk att en brittisk tvåbarnsmamma utan tidigare författarframgångar plötsligt blir rik som ett troll på att skildra det hon säger är hennes egna fantasier, i en medelålderskris (hon fyller 40 nästa år).

Nu blir boken naturligtvis film också. Kanske en riktigt lång rulle, eftersom boken egentligen är en trilogi och man enligt författarinnan måste läsa alla tre för att riktigt förstå …
Om jag läst den? Nej.
Om jag ska läsa den? Tror inte det. En väninna kunde inte stå emot frestelsen, men det låter som om hon börjat krokna redan efter sisådär femtio sidor.

Det finns ju så många andra böcker jag inte hinner läsa. Och så många andra sexiga saker att titta på, om lusten faller på. Dessutom är det väl med sex som med en massa andra företeelser: det är roligare att delta än att vara åskådare. Men när nu Veckans fönster skulle ha EROTISKT som tema tyckte jag det föll sig alldeles naturligt att ta en sväng förbi bokhandeln – ja, jag var spiksäker på att skyltningen skulle finnas på plats, utan att kolla i förväg …
Det gjorde den. Naturligtvis. Erotik i ett fönster. Och växel tillbaka på två hundralappar.

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERAT MED ETT CITAT
"Jag är den minst romantiska snubben som någonsin funnits. Första gången vi firade jul ihop gav jag henne en konservöppnare och min tidigaste erfarenhet av kinky sex är när hon försökte stoppa upp den i min rumpa."

-Niall Leonard, gift med EL James, ger en inblick i privatlivet i en intervju publicerad i senaste numret av A Perfect Guide.

24 kommentarer:

 1. Du och Hanna har kommit på samma idé. Vilken bra lösning på ett svårt tema!

  SvaraRadera
 2. Hmm. I första skedet tänker man: denna bok måste jag läsa! Och sedan kommer insikten - varför? Fantasier har vi väl alla men de är väl lite olika för oss alla? Kanske läser jag denna bok, bara för att den är så omsusad, men troligtvis inte.
  Men en verkligen fin bild till temat fick du!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 3. Verkligen dagens snackis! Fast jag är nog inte så lättflörtad... det finns så mycket annat jag hellre läser än sexskildringar. Perfekt bidrag! :)

  SvaraRadera
 4. Precis..den boken blir man ju lite nyfiken på..eller..kan den vara så intressant som alla tycks tro..ja det är väl bara att ta reda på det isf..:)att du hittade den i fönstret var ju alldeles utmärkt till det här lite udda temat..för inte hör det till det jag bloggar om precis..:)men..allt för fönsterkonsten ...

  SvaraRadera
 5. Viket bra bidrag till veckans tema. Jag gav upp direkt ;)
  Boken...kanske läser jag den om den av någon anledning hamnar hemma hos mig. Men jag går inte och köper den.
  Ha en skön helg!
  Ninni

  SvaraRadera
 6. Anonym10:28 em

  Jag måste erkänna att jag började läsa boken av nyfikenhet, för att den var en snackis. Nu när jag läst två tredjedelar av den så tycker jag att den är spännande, inte för just den erotiska biten, utan för spänningen mellan karaktärerna. Boken innehåller mer än erotiska scener. Dessutom är det en trilogi, det finns två böcker till.

  SvaraRadera
 7. Påminner om Grottbjörnens folk när den kom, 20-sidiga sexskildringar som blev ganska enahanda efter ett tag. Men oj, vad de sålde de där böckerna.

  Tusan också att jag inte kom på idén först...

  SvaraRadera
 8. Alltså - jag har inte läst den, så jag vet inte alls om den påminner om G:s folk, men jag tänkte mest på sexidén...

  SvaraRadera
 9. Har inte hört talas om denna "snackis" .....jo jag läser mycket, men jag avstår nog denna....

  hos mig är det en ful figur som dykt upp - ja ja en del kanske gillar det också - ungefär som denna bok

  SvaraRadera
 10. Jo, den boken är verkligen i ropet och just därför vill jag inte läsa den. Jag brukar nog reagera så.

  Ser att Babel ska ha en intervju med författaren i nästa program.

  SvaraRadera
 11. En högaktuell tolkning av det erotiska temat! 40 milj sålda böcker säger nog mer öm det temavalet än om de litterära kvaliteterna.

  SvaraRadera
 12. Bokfönstret passar bra till veckans tema.

  SvaraRadera
 13. Säger som hos Hanna, jag hade aldrig ens hört talas om den här boken! Och den verkar ju inte vara så speciellt läsvärd heller, vad jag förstår..
  Mannens citat var ju desto bättre =)

  SvaraRadera
 14. helt ok, men jag är inte tänd på böckerna...

  SvaraRadera
 15. Anonym12:51 em

  Jag föll för de omtalade böckerna för flera månader se´n (engelsk version) och inhandlade alla tre. Som fortfarande ligger olästa på hyllan. En dag blir det kanske av, men ju mer dom hypades desto mindre blev mitt lässug för trilogin. När slutet dessutom avslöjades blev det ändå mindre intresse. Fast jag ska vara snäll här och inte tala om hur det går för de inblandade :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 16. Böcker som blir så där populära blir jag själv tveksam till. Tror inte jag kommer att läsa någon av dessa böcker. Snäll skyltning med bara boken i ditt fönster. Såg Hannas variant, som visade lite mer än bara boken i skyltningen som hon fångat på sitt foto. Onekligen aktuellt och passande val till fönstertemat.
  Erotik säljer helt klart och tydligt. Inte bara deckare som säljer i boklådorna. Din text var intressant och fick mig att inse något jag missat helt. Tack för det, du hjälpte mig. :-)

  SvaraRadera
 17. Som den bokläsare jag är lär jag nog så småningom kolla in boken även om intresset just nu inte är så stort. Som illustration till erotiskt fönster är den dock perfekt.

  SvaraRadera
 18. Livligt omdiskuterad i media måste man ju konstatera att den boken är. Inte lockar den mig, det finns för många andra böcker som jag vill läsa och inte hinner öppna.
  Men ett bra fönster till temat - det fick både du och Hanna, absolut!

  SvaraRadera
 19. Läsa eller inte läsa, det är frågan ...
  Jag hamnar i Da Vinci-läge. Vilket betyder att det året när Da Vinci-koden kom ut var jag hela sommaren omgiven av folk som läste just den, på alla möjliga språk, och då kände jag att jag faktiskt inte alls behövde läsa den, jag också. Men självklart är den omvända reaktionen minst lika logisk, om inte mer: den där måste väl jag också läsa när nu alla andra ...?
  Faktum kvarstår: det finns så oändligt många böcker som jag verkligen VILL läsa, men som jag rimligen aldrig kommer att hinna med. Vi får väl se hur det går med Fifty Shades.
  Är man på jakt efter en trilogi som är helt fantastisk så finns en gammal favorit: The US Trilogy av John Dos Passos. Kan inte överträffas.

  SvaraRadera
 20. Anonym12:22 em

  Vad är temat - och ISBN-numret ifall intresse finns?
  Tackar på förhand!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 21. Anonym12:32 em

  F´låt - bara ISBN-nummer om du har. Jag googlade (såklart) på resten.
  Intresse finns. Låter spännande.

  Kulsprutan igen

  SvaraRadera
 22. bosse315:16 em

  Man kommer osökt att tänka på gamle ikonen Henry Miller och hans trevliga förlustelser i Paris för länge, länge sedan. Men förutom pikant sex presterade ju gamle Henry läsvärd litteratur. Jag gissar att hon med nyanserna är begränsad till sidan 100.

  SvaraRadera
 23. Da Vinci-koden såg jag som film, väntar på denna...

  SvaraRadera
 24. Bra lösning på temat. Boken fick usla recentioner på P4 med Lotta Bromé. Kommer nog inte att läsa den. Men som sagt kreativ lösning!
  Tror att Hanna också hade den med!

  SvaraRadera