måndag, september 03, 2012

Nu faller löven

Lång kö sista dagen.
Samiskt bidrag.
Idag faller de, de 2000 löven som utgjort en stor del av jubileumsutställningen på Liljevalchs konsthall i Stockholm i samband med 100-årsfirandet av Svensk hemslöjd.

I går stängdes dörrarna. Jag var en av de där sista-minuten-besökarna, hade inte lyckats komma iväg tidigare trots de bästa ambitioner. Och jag var verkligen inte ensam. Kön ringlade lång hela dagen, en nästan enkönad kö, men enstaka män syntes och åtminstone några besökare hade inte ens fyllt 40 …

För så är det väl ofta numera: slöjd och handarbete aktas inte lika högt i dag som förr, när hantverket var nödvändigt och inte ett mer eller mindre konstnärligt tidsfördriv. De ungdomar som ändå gillar sådan verksamhet finns, men datanördarna och popsnörena är oändligt många fler. Det ena borde inte utesluta det andra, men det gör det nog ändå.

Allt var verkligen inte textil.
Utställningen ”Hemslöjden” var i alla fall jättekul att vandra runt i. Massor av saker att titta på, somligt högst användbart, annat bara galet, fantasifullt och roligt. De många ”löven” av enhetligt format och monterade på ”stammar” hade utformats individuellt av entusiaster runt om i Sverige, den yngste deltagaren 6 år, den äldste 88.

Mängden föremål var faktiskt rent bedövande – var skulle man egentligen fästa blicken? Och hade man en gång sett ett löv som man ville se igen var det omöjligt att hitta tillbaka!
När nu löven plockas ner har de ändå gjort ansenlig nytta. För de flesta var till salu, auktionerades ut på nätet, till ett minipris av 100 kronor. Många såldes, några för flera tusen. Vilket betyder ett ordentligt tillskott till Vi-skogen i Afrika, för dit går alla pengar från försäljningen.

Själv ska jag så småningom hämta hem löv nummer 1044, som jag betalat 310 kronor för, ett bud som jag lade när mindre än en minut återstod av auktionen! En usel lön för jobbet som upphovskvinnan Ulla Lönnqvist lagt ner på fint broderi. Men ändå en afrikansk liten dunge! 

Väldigt mycket att titta på!

Ett av mina favoritlöv. 

Klassiskt "svartstick" i rött garn.

Det var en gång en kofta ...

När nu den gamla glödlampan är på väg att utrotas - vad kan man ha dem till? Konst, kanske? 

Tovad ull var ett flitigt använt material, fåglar ett vanligt motiv.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym1:35 em

  Vilken tur att du han dit innan dom stängde! Och att vi fick se litet av utställningen tack vare dina foton.
  Det verkar som om det fanns massor att fästa/festa ögonen på/med. Och fresta gjorde dom också efterom du föll för ett av löven. En unik grej att ha och eller ge bort.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Ja jag är verkligen glad att det blev av! Har massor med foton men det finns väl en gräns för hur mycket bilder en blogg (och -läsarna) tål ...

  SvaraRadera
 3. men så kul att du var dit...jag hade ett löv med där. Har varit dit tre gånger och senaste gången blev vi bjudna av Liljevahls på lövmingel.

  Den här utställningen har varit en enorm "kassako" för dem - de tackade oss så hjärtligt! ;-))

  SvaraRadera
 4. Oj! Vilket nummer hade ditt löv??? (jag har katalogen!)

  SvaraRadera
 5. jag borde ha åkt till Stockholm denna sommar

  SvaraRadera