söndag, september 30, 2012

Min skörd på bokmässan

Bokmässan är över. Och med mina föresatser gick det som ni redan gissat: resväskan hade blivit väsentligt tyngre när det var dags för hemresa.
Jag har såvitt jag förstår köpt två av mässans absoluta bästsäljare: Jonas Gardells "Torka inga tårar utan handskar". Känns som att man faktiskt måste läsa den. Och så satt han där och signerade, och det var ingen kö just då, just där. Dessutom vet jag ju att karlen kan skriva. "Frestelsernas berg" är en lysande bok.

Den andra succén jag har med mig hem var ett inköp som jag i förväg helt uteslutit.
Men jag föll till föga. EL James "Fifty Shades of Grey" kostade bara 79 kronor, så jag slog till. Egentligen är det Linn Ullmans fel. Hon diskuterade nämligen den här omtalade boken i teve alldeles nyligen, och hade svängt om, från att absolut-inte-vilja-läsa till att jo-faktiskt-jag-ska-nog-läsa-den-trots-allt. Nu har jag följt i hennes fotspår. Kunde inte annat efter att ha hört hennes argument: Om 45 miljoner människor tycker detta är läsvärt vill jag veta vad det är de läser.

Men det blev ju mer ... En lovprisad tysk deckare, "Mord i byn" av Andrea Maria Schenkel, kostade 20 kronor och det hoppas jag att den är värd. Alan Bennetts "Smut" har jag tänkt köpa länge. Så frågade jag efter den senaste Pulitzer-prisvinnaren och fick det överraskande beskedet att ingen ny fanns, eftersom ingen bok i fiktionsklassen befunnits bra nog! I stället blev det 2011 års Booker-pristagare Julian Barnes´ "The Sense of an Ending". Plus en fantasy-roman som blir present. Och så en svensk deckare, Kristina Ohlssons "Paradisoffer" i nya miniformatet Excess, som lanserades på mässan i fjol för första gången.

Nog hade jag kunnat tänka mig fler titlar. "Agaat", i sydafrikansk miljö, har jag hört mycket gott om, liksom Merethe Lindströms "Dagarna i tystnadens historia" (fick Nordiska Rådets pris). Men jag tror att jag avvaktar pocketupplagan, åtminstone "Aagat" är i tegelstensformat. Sedan säljs på mässan böcker som kanske aldrig annars dyker upp i handeln mer än möjligen på nätet, men det finns ju gränser både för vad man orkar släpa hem, ordna hyllplats till – och läsa.

Och apropå det där med hyllplats så fanns en monter som gjorde reklam för Skåne, vitsigt nog kallades installationen för BOKskog! Vilket betydde glada heminredningsidéer för dig med många många böcker.
Vem vet - om du är inne på att förnya bokhyllebeståndet kanske en BOKstavsBOKhylla av skånskt snitt kan vara något? Och har du gott om plats kanske du vill ha en BOKstam? Eller annars ett BOKbord?

BOKstavsBOKhylla
BOKbord
BOKstam
 Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Jo, den skånska bokskogen passerade jag också i lördags, bläddrade i den där lilla guideboken som låg i hyllorna och upptäckte även min hemstad där.

  Din skörd i bokskogen verkar ha varit mångdubbelt större än min. Kom hem i kväll med endast två tryckta böcker och ett erbjudande om gratis e-bok som jag snart laddar ner på nya mobilen. Fotoskörden blev däremot betydligt större.

  Och visst hade det varit roligt att ses där. Kanske jag hade känt igen dig om jag gått rakt på dig, men inte annars. Det kryllade ju rätt rejält av "tanter" i vår ålder. För övrigt höll jag mig mest vid det internationella torget.

  SvaraRadera
 2. Alltid missar man något, ser jag. Visst blir man nyfiken på Fifty Shades of Grey men jag avvaktar lite till... Maken har lyssnat på Gardells Torka inga tårar så jag har tjuvlyssnat. Känslan av ett slut av Julian Barnes har jag också blivit nyfiken på. En S-bokhylla skulle sitta fint. Det kommer en ny Bokmässa, får planera ännu bättre. Men jag är nöjd med en signerad bok av Éilís Ní Dhuibhne.

  P.S.
  Tack för en trevlig lunch!
  Vi får göra om det.

  SvaraRadera
 3. Men hallå! Skulle de inte ha haft ett endaste bokblad också? Jag kunde ha minglat runt där med ett glas champagne och en bok under armen.

  SvaraRadera
 4. Susanne - kan vi inte planera nåt, om inte förr så nästa bokmässa???
  Hannele - det är omöjligt att inte missa saker på detta jätteevenemang. Väldigt kul att komma dit, väldigt skönt att åka därifrån! Lunchen uppskattades ska du veta!
  Bloggblad - självklart fanns det bokblad, titta på golvet på bilderna bara!!! Däremot såg jag inte till nån champagne.

  SvaraRadera
 5. Trevligt läsa dina inlägg från årets Bokmässa. Som vanligt verkar det komma många besökare. Hörde "Spanarnas" sändning från Bokmässan nu under helgen. Kan tänka mig att det blev trångt på den, precis som på olika andra mässor jag besökt under åren. Bokmässan har jag missat flera år nu... vore trevligt med ett återbesök. Kanske dags för ett sådant (åter-)besök nästa år?

  SvaraRadera
 6. Agaat är helt fantastisk! Jag läste den från bibblan - inbunden - och visst var det tungt men värt all möda. Sedan köpte jag en häftad för att läsa om vid tillfälle, om ett par år eller så... fast då finns den nog som e-bok.

  SvaraRadera
 7. konstigt att jag kommer till samma inlägg fast jag klickar på det nya som kommer upp i min högerspalt - det hittar jag inte alls till...

  I dag är jag ett riktigt liggande bokblad... fasen så tröttande det är att ha roligt och vara ute i svängen!

  SvaraRadera
 8. Förvirringen beror på att jag råkade klicka på "publicera" i st f "spara" på ett inlägg jag inte var klar med. Tog bort det blixtsnabbt - men datorerna hann före ...

  SvaraRadera
 9. Anonym4:04 em

  Jag lovar dig, du kommer inte att kunna slita dig från EL James bok "Fifty shades of Grey". Sexpratet är bara en del av det stora hela.

  Önskar att jag med kommer iväg på bokmässan någon gång.

  SvaraRadera