torsdag, september 06, 2012

Stövlar för en kavat flicka

En av mitt livs första hjältinnor hette Kajsa Kavat. Hon var en riktigt tuff tjej som klarade allt möjligt som man inte riktigt väntar sig av små flickor. Som till exempel när Kajsas mormor skadade sig och blev sängliggande – samtidigt som det var dags att sälja de hemkokta karamellerna på julmarknaden.

Det var alltså mitt i vintern, snö och kallt. Men Kajsa Kavat bekymrade sig inte om det. Hon tog ”mormors kolossala halmskor på fötterna för att inte få nagelspräck i tårna” och klev i väg. Att hon sålde alla karamellerna på rekordtid minns alla vi som läste, ja slukade, Astrid Lindgrens historia.

Nu var det förvisso halmskor (i mitt minne var de av näver men det visar sig att jag mindes fel) som Kajsa hade på sig, men det är på grund av den där minnesbilden som mina tankar går till henne när jag står framför näverstövlarna med stilettklackar i en monter på utställningen ”Hemslöjden” på Liljevalchs konsthall. Ja, utställningen är stängd, men jag har ju mina bilder kvar!

Stövlarna är en del av ett designprojekt som heter ”Never Say Näver” och har fint flätade skaft över den öppna tån. På de handtäljda träklackarna finns ornament i 23 karats guld, självklart också handmålat. Det är John Lindholm från Björbo som flätat och täljt, men flera personer står bakom skapelsen som fick mig och många andra besökare på utställningens sista dag att fnissa glatt.

Visst är det kul med tokiga skor! De här är säkert lika lite gåvänliga och fotriktiga som en massa andra fotbeklädnader som säljs denna höst.
Men om du blir sugen på just de här stövlarna för att möta den nya modesäsongen gör du nog inget riktigt klokt val, hur kavat du än är. Och för att undvika nagelspräck i tårna är modellen definitivt fel.
Förresten var stövlarna inte ens till salu … men en fröjd för ögat, håll med om det!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. jag som kommer från finska urskogar, är inte så förtjust i denna....

  Veckas tips: man kan göra en hel del med blogg, exempelvis göra inlägg i förväg och publicera efterskott, ifall man är på resa. Och inte använder mobil...

  SvaraRadera
 2. Hannele - jag tror inte just de här stövlarna hör till nåt man drömmer om att stoppa fötterna i!
  Planerad publicering är jag väl bekant med, men i mobilen blir det för petigt! Apropå vår datumdiskussion!

  SvaraRadera
 3. en finne skulle kunna ha en flaska i stövelskaftet :)

  SvaraRadera
 4. Fast då får finnen allt ha bra smala ben ...

  SvaraRadera
 5. Anonym8:57 em

  Häftigare stövel lär dröja länge innan man ser igen. Jag skulle gärna testat att kliva runt med dem. Synd att man inte kunde "buda på dem" - (i likhet med budaning på utställningens trädlövkonst - för de som kom ihåg att lägga bud i tid vill säga...). h.

  SvaraRadera
 6. ;-)
  ja de var häftiga och jag som jobbar med näver ibland har ju litet sådant i källaren så jag kanske ska svänga ihop ett par skor ;-))

  SvaraRadera