fredag, juni 06, 2014

MINNESVÄRT i Veckans fönster

Hur många som besökt Sverige har inhandlat en dalahäst som souvenir, semesterminne? Hur många svenskar som turistat i hemlandet har också gjort det? En klassisk rödmålad, eller kanske en modernare variant?

Numera finns de i svart, blått, vitt, gult. I Dalarna kan man köpa en i omålat trä för att själv sätta dit färgen, ja man kan t o m köpa en lämplig träbit och försöka sig på att tälja själv (med risk för rejäla skador för den ovane).

Sedan är frågan: vad gör man med den där träprylen? Ställer på en hylla? Intryckt mellan blomkrukorna? Använder som papperspress? Klämmer ner i en låda som så småningom hamnar i källaren eller på vinden, och därmed försäkrar dalahästen en evig plats i glömska?

Men bevisligen kan man hitta originellare placering än så. Den där souveniren kan gillras upp i gallret som ska stoppa tjuven. Där samsas den med en klassisk leksaksbil, också den i trä, en röd och en svart jojo, en sparbössa och en kollektion flaskor som verkar besitta betydligt lägre affektionsvärde.

Bilden från konsthantverkscentrum.se
Tanken med en souvenir ligger i ordets sanna betydelse: det handlar om något MINNESVÄRT, något som påminner om en upplevelse. Vilket är temat för Veckans fönster denna gång. Klicka på länken och bli en fönstertittare, du också!

Beträffande dalahästar (jo, jag äger flera men var finns dom?) är den mest minnesvärda jag sett den till ullmatta förvandlade som textilkonstnärerna Anne Carlquist och Anna Fjällbäck tog fram för mer än tjugo år sedan. Tänk er en klassisk djurfäll. Och sätt dalahästens mönster på den! Anslående!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Anonym5:11 em

  Det var ju också en lösning, att hänga hästen på gallret. Äger faktiskt en dalahäst jag med, den står dock i bokhyllan. Gillar ullmattan, lite makaber kanske bara ;-P

  SvaraRadera
 2. jo, barnen fick tälja själva i Orsa

  SvaraRadera
 3. Helt underbar och verkligen minnesvärd dalahäst, ser dock helt överkörd ut! :-)

  SvaraRadera
 4. Det var fler små intressanta prylar i det fönstret.

  SvaraRadera
 5. Du har helt rätt, en del souvenirer hamnar bara i någon låda. Impulsköp som sedan har visat sig vara dumt.
  Fast ofta har jag de senaste drygt tjugo åren försökt skaffa souvenirer som man kan använda. Vinkaraff från Portugal och saltkar som citroner från Sicilien bara för att nämna ett par.
  Tack för din kommentar. Var det Roger Moore som nämnde löshåret, som du fick skrattattack av? Jag var också där den gången! Tyckte det var en mycket underhållande presskonferens, men så gillar jag James Bond filmerna mycket, vilket underlättar. Roger Moore var för övrigt väldigt underhållande.
  Något som kanske inte alla uppskattade, han avslöjade ju mer än löshåret! ;-)

  SvaraRadera
 6. Måste bara le år den ganska makabra utfläkta dalahästen. Innovativ och smått genial :)

  SvaraRadera
 7. Åh en dalahäst som ullmatta! Underbart!
  Jag älskar dalahästar, kanske för att jag saknar mitt kära dalarna, kulla som jag är ♥. Har några små dalahästar, och även en i rosa-köpt på melodifestivalen i Leksand förstås! Drömmer om en större variant av en röd fin dalahäst!!!

  SvaraRadera
 8. Jag gillar alla udda varianter av dalahästar. ungarna har varsin minidalahäst som hänger i ett halsband, och jag har gett bort en filt med dalahästmönster so inflyttningspresent till en kompis i Frankrike. som liten köpte jag ett tillsågat äme och täljde min egen häst som jag sen målade mattsvart, men den är kvar i mitt föräldrahem...

  SvaraRadera
 9. Ett riktigt minnesfönster - fint!)
  Har en dalahäst med 3½ ben... fick den från farmorsmor när jag var liten (ja, då hade den fyra hela ben förstås :))

  SvaraRadera