tisdag, juni 17, 2014

Tisdagstema INSTÄLLNING - och en uppföljare!

Visst är vi bortskämda numera, vi som tar märkvärdigt bra bilder med mobilen eller med den lilla digitalkameran som gott och väl ryms i fickan eller handväskan!

Minns hur man ansträngde sig för att förstå det där med relationen mellan bländare och exponeringstid, hur man påverkade skärpedjupet och hur man dessutom snålade med exponeringarna, eftersom såväl film som framkallning och kopiering var dyra.

Men alla klarar sig inte med minivarianterna. Kraven på hur ett proffs hanterar sin utrustning har inte minskat, även om också deras kameror krympt i storlek och blivit lite lättare att släpa på. Men här ska det vitbalanseras och mätas och lättas och finjusteras med en massa rattar och knappar. Inte slarva med inställningarna, då duger inte bilderna!

Alltså handlar det mycket om just inställning för en bra fotograf, både tekniskt och intellektuellt, faktiskt. Därför är det osedvanligt roligt att jobba med en skicklig yrkesman, och veta (utan att behöva kontrollera) att resultatet blir i det närmaste perfekt. Det är just en sådan ni ser på min bild, den som ska illustrera denna veckas tisdagstema INSTÄLLNING!

Men dessutom blir det en uppföljare på förra veckan. Då skulle vi visa vad som växer hos oss, och jag slog till med ett foto på min amaryllisknopp i balkongkrukan.
Och just i dag slog första klockan ut på riktigt  det blir fyra blommor, en tvättäkta midsommaramaryllis!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Perfekt tolkning och snygg bild på ett riktigt proffs !

  Själv är jag ännu inne på nybörjarstadiet med att få ordning på inställningarna på min lite klumpiga Canon ;-) Vitbalans, slutartid, bländare surrar runt i mitt huvud och ofta undrar jag om det är mig eller kameran det är fel på. Ibland vill jag till och med kasta den i väggen och sen stampa på den ;-)

  Kul och tur för dig att jobba med en skicklig yrkesman och därmed veta att resultaten blir som man vill. Det vill säga perfekta :-)

  Grattis till din vackra julblomma och vad passar bättre då än att önska dig en riktigt Glad Midsommar !!

  SvaraRadera
 2. Den där kameran kräver nog ett proffs och blir säkert alldeles perfekt inställd som det ser ut. :)
  Midsommaramaryllis har jag aldrig sett förut. Snyggt! :)

  SvaraRadera
 3. spännande värld, jag har framkallat själv och hållit i fotokurser, nu trycker jag bara på auto-knappen :)

  SvaraRadera
 4. P.S.
  gillar verkligen inte foton i tidningar där varenda por syns, missbruk av dessa kameror, bättre förr

  SvaraRadera
 5. Tänk så enkelt det var på Instamatic-tiden, då blev inga amatörfoton bättre så.

  Visst är det alltid härligt att jobba med proffs, jag har ju inte jobbat med fotografer men med proffsmusiker, och känslan av trygghet är densamma tror jag.

  SvaraRadera
 6. Jag kommer inte ihåg att jag har haft någon annan kamera än den som har haft automatinställning. Fast min lilla lådkamera som jag fick i konfirmationspresent var jag väl tvungen att ställa in själv förstås...
  Jag är inte mycket för det tekniska :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Oj, det var avancerad teknik här, som ju förstås kräver rätt inställning..Perfekt till veckans tema! Blir väldigt imponerad av din amaryllis med, tror inte jag sett en sån i blom i midsommartid!

  SvaraRadera