lördag, juni 14, 2014

Sommarläsning

Vad ska du läsa i sommar?  det är frågan som Bokbloggsjerka ställer just nu. Och faktum är att jag redan tidigare funderat i de banorna, när nu semestern närmar sig med stormsteg.

Lönar det sig att planera sitt läsande? Eller är det lugnast att ta det som det kommer, plocka upp en pocket på måfå på Ica eller hugga en gammal goding i hyllan? För min del blir det nog lite både-och. För trots att jag har högar med olästa böcker hemma händer det ändå titt som tätt att jag köper på mig ytterligare någon  exempelvis tar jag gärna den där vecko/månadstidningen som har en gratis pocketbok som medskick.

Så är det det där med storleken, som verkligen har betydelse. Hur tung får den bok vara som ska hänga med till stranden? "The Goldfinch" (Steglitsan) av Donna Tartt är i grövsta laget med sina nästan 800 sidor, men den ska läsas i sommar.

Qiu Xiaolong har jag länge velat läsa mer av, sedan "The Death of a Red Heroine" (En röd hjältinnas död). Nu blir det av: "Red Mandarin Dress" önskade jag mig och fick i julklapp. En presentbok till som jag inte vet mer om än att givaren och jag brukar gilla samma texter: "Where´d you go Bernadette" (Var blev du av Bernadette) av Maria Semple. Den är "divinely funny" enligt New York Times. Hoppas att jag kommer att hålla med!

Dessutom blir det med säkerhet någon "vanlig" deckare och kanske också något riktigt lättsmält, åt chick-litt-hållet. En bok ska jag läsa av plikt: "Statsministerns sommarläsning" av Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson. Något av Alice Munro känns också lite som plikt, har inte kommit mig för.

Hur det än går med min lilla läslista så är jag i alla fall helt säker på en sak: jag kommer aldrig att sakna olästa böcker, någonsin. Ännu märkligare är det ju då att det ändå kan sägas om den bågnande bokhyllan precis som om den knökfulla garderoben: ingenting av allt detta passar mig just i dag ...

Copyright Klimakteriehäxan

Om Bokbloggsjerka: Har du ett genuint intresse för böcker? Bloggar du om böcker/litteratur/författare? Eller skriver du kanske ett och annat inlägg som har med ovanstående att göra? Då är du välkommen att delta i det som kallas för Bokbloggsjerka. Varje helg publiceras en fråga som är den du besvarar i din egen blogg för att sedan länka. Kanske hittar du nya roliga bokbloggare att få idéer och lästips av, kanske hittar andra samma sak hos dig?

10 kommentarer:

 1. Anonym12:28 em

  Nej, olästa böcker är det inte brist på hos mig heller. Risken att stå utan läsning i sommar är obefintlig ;)

  SvaraRadera
 2. Böcker är inte färskvara... pocket från Ica kan man spara till regniga dagar :)

  SvaraRadera
 3. Olästa böcker är det gott om hos mig också - ändå kan man inte låta bli att skaffa fler!

  SvaraRadera
 4. Jag är helt säker på att mina olästa böcker förökar sig genom celldelning på nätterna. För inte kan det väl vara så att det är jag som köper dem?

  SvaraRadera
 5. Visst är det konstigt att mängden olästa böcker aldrig tar slut. Hos mig är bokhyllorna översvämmande och läsplattan är välfylld. Så man lider ingen brist på läsning :)

  SvaraRadera
 6. man måste ha en massa olästa böcker hemma för säkerhets skull. jag tänker med fasa på att plötsligt bryta benen och bli liggande utan att ha något att läsa. planera sommarläsning är jättekul. sedan kan man göra som man vill. man kan ju ändå inte veta vilka loppis, antikvariat, bokhandlar, bokoutlets och Ica - butiker man kan råka ut för under sommaren...

  SvaraRadera
 7. Knappast någon risk att de olästa böckerna tar slut hos mig heller.

  SvaraRadera
 8. Bonusarna är det som får mig att, ganska sällan, köpa veckotidningar med, själva tidningarna är jag inte så intresserad av :)

  SvaraRadera
 9. Jag har en hel hög med böcker här hemma, både nya och hyllvärmare, så jag väljer efter vad jag känner för, inga direkta planer för sommarens läsning.

  SvaraRadera
 10. Jag ska försöka hinna med Mantels Wolf hall, också. Den sägs vara mycket bra. Alice Munro är bland det bästa man kan läsa så se det inte som en plikt. ;)

  SvaraRadera