söndag, juni 08, 2014

Varning på en SKYLTSÖNDAG - och alla andra dagar också ...

Att cykla är nyttigt. Men det är också farligt. Statistiken berättar att långt fler människor skadas i cykelolyckor än i bilolyckor numera. 23 000 svenskar tvingades söka vård på grund av en olycka på cykel under 2013. 3 500 av dem behövde stanna på sjukhus i mer än ett dygn.

Fascinerande nog inträffar hälften av cykelolyckorna på cykelbana. Där vråltrampar buden utan hänsyn till damen i kavaj och högklackat som tar det lite lugnare. Där svänger folk lite hur som helst. Där hoppar någon av sadeln utan minsta förvarning. Resultat: kollisioner, av olika allvarlighetsgrad.

Tack och lov är inte dödsfallen bland cyklisterna många, men de finns. Några otäcka som man minns har inträffat i krockar med högersvängande buss eller lastbil, vars förare inte har kunnat se cykeln vid sidan av sitt eget stora och tunga fordon.

Nu har bussarna i Stockholm försetts med en varningsskylt. Den markerar "döda vinkeln", som chauffören inte har en chans att få in i sina backspeglar. Om skylten haft effekt har jag inte en aning om, men man kan alltid hoppas. 

Men jag vet att om jag dristar mig ut på cykel i Stockholms hårda trafik igen ska jag i görligaste mån välja bakgator i stället för cykelbanor. Samt definitivt ha koll på bussens varningsskylt. Som nu blir en i raden för SKYLTSÖNDAG!
Skyltar du också, söndagen till ära? Lägg en kommentar med länk så man kan kika!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. högersvängar är klart ohälsosamma

    SvaraRadera
  2. Anonym12:59 em

    Sväng försiktigt - även på bakgatorna. Please.

    Kulsprutan

    SvaraRadera