måndag, oktober 06, 2014

När gamla vänner ratas

Inte sedan 2010 har jag stått på barrikaden när Aladdin-kriget rasat. Nu är det dags igen. För när det lackar mot jul, då jobbar chokladfabriken för högtryck, inte minst dess pr-avdelning. Den klassiska röda asken ska nämligen förnyas. Och det ger rejält eko varje gång. Uppståndelsen har vid det här laget hållit i sig i över en vecka.

Då, för fyra år sedan, var det pralinen med ägglikör som försvann. Fem år tidigare var jag än mer engagerad, för då rationaliserades en sann favorit, den franska nougaten, bort. I år byter man ut två gamla bekanta: körsbär i likör och trillingnöten. I omröstningen som föregick nyordningen 2010 var just körsbärspralinen den mest populära och trillingnöten kom in på delad andraplats. Vilket gjorde att de fick vara kvar. Gamla vänner ska man som bekant vara rädd om!

Något har alltså hänt sedan dess. Men jag lyckas inte hitta någon nyare omröstning. Antagligen har produktutvecklarna, dessa traditionens undergrävare, fått fritt spelrum på Marabou. Därmed försvinner trillingnöten, just den biten som i min krets av chokladvänner alltid blev snodd först ur asken. Körsbäret i likör hade jag större chans att norpa åt mig.

Frågan är hur denna utrensning kommer att tas emot
av den stora allmänheten när julruschen drar igång. Redan 1974 tog man bort trillingnöten, som funnits med sedan 40-talets början, ur lådan, men den kom tillbaka året efter. Konsumentmakt!

Nu vill man fresta oss med hallonlakrits och fläder. Tja, det kanske är gott, det med. Jag har inte smakat. Men inte är det som på den franska nougatens tid, så mycket är säkert, det törs jag slå fast utan att ha testat de nya. Däremot är jag inte lika säker på att det blir någon Aladdin under granen i år, om jag får bestämma.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Som tur hittar jag körsbär i likör i olika udda butiker ♥ och mest blir det mörk choklad... svenskar som till och med utesluter russin i vörtlimpan i detta mellanmjölks land, tacka vet jag engelsmän :)

  SvaraRadera
 2. P.S.
  P.O. Enquists roman Blanche och Marie blir opera, du gillade ju inte boken...

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte heller varför man tar bort delikatesserna. Pralinen med ägglikör var min favorit. Trillingnöt är god tvåa.

  Lakrits har jag aldrig tyckt om - fick av misstag ett paket glass smaksatt med detta hemska. Spott och spe med efterföljande tandborstning och i soporna med paketet.

  SvaraRadera
 4. Anonym2:57 em

  Hjälp, Bryssel!!!
  Det här verkar knepigare än kurviga gurkor :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Jag gillar alla tre som ratats. Fast å andra sidan älskar jag all slags choklad och lakrits och salmiak.

  SvaraRadera
 6. salmiakpulver köpte vi på apoteket när jag var barn, hälldes i handen och slickades! (inte gott längre)

  SvaraRadera