lördag, oktober 25, 2014

Veckans fönster är VALFRITT

Hur ser det ut, det där fönstret genom vilket du betraktar världen?
I nästan hela mitt liv har jag tittat genom ett par glasögon. Bara sju var jag när man i skolan kunde konstatera att jag inte såg vad Fröken skrev på svarta tavlan där framme. Och på den vägen är det.

Att få sina första glasögon är ofta en helt omvälvande upplevelse. Minns hur Dottern, nyss ute på trottaren utanför optikern där vi hämtat hennes allra första brillor, pekade på en skylt och överlycklig utropade:
-Mamma! Det står S-K-O-R där borta!

Ibland går de sönder, de där handikapphjälpmedlen. Har man då ingen reserv blir livet komplicerat. Skulle bågen gå av mitt på näsryggen (nej, turligt nog är de på bilden inte mina) finns knappast heller någon möjlighet att göra en provisorisk lagning i väntan på att nya glasögon ska bli klara.

När jag tittar på de halverade brillorna slås jag av att man kanske kan göra en jämförelse. Ni vet, symptomen på pessimister och optimister som beskrivs som vad man ser – den halvfulla eller den halvtomma flaskan? Vad ser man genom just det här fönstret mot världen? Ett liv som är halvvägs mot slutet (pessimisten) eller bara halvvägs från början (optimisten)? Kamrater som sedda med höger öga uppfattas som skarpa och tydliga men plötsligt blir luddiga och virriga, betraktade med vänstern? 

Låter inte riktigt lockande. Fast det var ju bara i teorin. Jag ska i allafall vara försiktig med mina glasögon så att jag kan ha dem kvar på näsan i oskadat skick och fortsätta ha dem som fönster mot världen.

Men jag gör ändå ett litet experiment. Vänder den avhuggna bågen upp och ner. Så kan man låtsas att den värld man beskådar också är upp-och-ner-vänd. Det kan pigga upp en gråmulen dag som denna när glasrutorna i de stora fönstren mot omvärlden dallrar och skakar av höstvindarna!

Fler fönster att titta igenom, från ut- såväl som insidan, hittar du länkar till via Susanne som kallar veckans tema VALFRITT. Vilket i och för sig inte riktigt stämmer när det handlar om glasögon ... men däremot tvekar jag inte att kalla dem livsviktiga! 

Copyright Klimakteriehäxan

PS Efter att ha haft spamblock på en tid gör jag nu ett nytt försök och tar bort det. Har aldrig gillat det själv och jag vet att besökare irriteras - själv tappar jag för övrigt hakan när jag hamnar hos bloggar som har både spamblock och kommentarsgranskning ... det måste väl ändå vara onödigt?

10 kommentarer:

 1. Bra val! Vi är många som är beroende av sådana fönster och de ska vara rena och klara för att vi ska gilla den! Vilket bra hjälpmedel att slippa uppleva världen som en suddig massa!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Kanske ingen dum idé att vända dem upp och ner. Dagar som dessa är man beredd att göra vad som helst för att få dem roligare!

  SvaraRadera
 3. Jag har oxå haft glasögon sen lågstadiet och gillar att ha det! Jag hade sån tur att när jag var 20+ blev en nära vän optiker och startade eget. Genom henne kunde jag ha flera olika bågar parallellt, där hon bara tog betalt för bågar och glas, till inköpspris. Hon beställde dessutom hem speciella bågar till mig, så de stack ota ut i både färg och form! Lite trist nu att hon inte längre jobbar som optiker och att jag även blivit långsynt så glasen är mycket dyrare...

  SvaraRadera
 4. Glasögon, nödvändigt ont... jag har också glasögon, i skrivbordslådan. Jag ska använda dem när jag läser, sitter vid datorn och ser på tv, men de ligger i skrivbordslådan ;-P

  SvaraRadera
 5. helt blind är jag inte men ska nog inte köra bil utan glasögon (cyklar ibland utan glasögon).

  SvaraRadera
 6. (genom min lillasyster fick jag gratis engångslinser många år :)

  SvaraRadera
 7. Samma upplevelse hade vår dotter när hon fick sitt första par glasögon. Äntligen såg hon att det stod Föreningsbanken, istället för att bara vara en grön obestämbar figur.

  Nyligen fick jag själv lära mig att det jag trodde var grå starr, berodde på att min fibromyalgi påverkar mina ögonmuskler så att de inte orkar en hel dag. Så numera har jag ordentligt starka läsglasögon kombinerat med två olika sorters progressiva. Ibland funderar jag på ett tripplat senilsnöre när jag irrar runt för att hitta det mest optimala paret för stunden....:-)

  SvaraRadera
 8. Intressant reflektion över de fönsterbågar vi som har glasögon alltid bär med oss.

  SvaraRadera
 9. Man ser på världen olika ja. Mina glasögon använder jag som diadem. Utom när jag kör bil. Annars blir världen alldeles för påträngande klar och tylig.

  SvaraRadera
 10. Glasögon är det många som behöver, även jag :) min syn har klart försämrats under senaste åren och jag måste skaffa hjälp!

  SvaraRadera